Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chvaletice spustily jeden z bloků, Česko už nemusí dovážet elektřinu

Další blok v Chvaleticích spustí v pondělí
Další blok v Chvaleticích spustí v pondělí  (Autor: EOP)
Autor: ČTK, sou - 
12. září 2015
10:26

Česká republika elektřinu po pátečním výpadku elektráren Temelín a Chvaletice dál nedováží. Elektrárna Chvaletice obnovila provoz v prvním ze čtyř odstavených bloků. Kvůli úplnému odstavení Temelína a Chvaletic musela ČR v pátek v 15 hodin začít dovážet elektřinu ze zahraničí.

Dovoz elektřiny mohl ČEPS zastavit poté, co v pátek odpoledne v Česku klesla spotřeba elektřiny. „Situace je v tomto ohledu klidná a nevypadá to, že by mělo dojít k nějakým dalším problémům," popsala aktuální stav Peterová.

Elektrárna Chvaletice původně předpokládala, že by blok, jehož kotel byl zanesený struskou, mohla spustit už v noci na dnešek. „Vyčištění je obtížnější, než udávala původní prognóza," uvedl Pavlas.

Druhý blok, odstavený kvůli netěsnosti, by měl najet v pondělí. Zbývající dva bloky elektrárny podstupují dlouho plánovanou opravu. Každý z bloků má výkon 205 megawattů, celkový výkon elektrárny je 820 megawattů.

Temelín mimo provoz

V Temelíně od 3. září stojí první blok kvůli opravě zpětné klapky na potrubí v nejaderné části elektrárny. K přenosové soustavě by měl být připojen v noci z neděle na pondělí. Druhý výrobní blok Temelína odstavili energetici v noci na pátek kvůli poruše.

Česko dlouhodobě elektřinu vyváží. Podle dat Energetického regulačního úřadu činil za celý loňský rok rozdíl mezi dovezenou a vyvezenou elektřinou 16,3 TWh ve prospěch vyvezené. Temelín, největší zdroj výroby elektřiny v Česku, loni do sítě dodal 14,95 TWh elektřiny, zhruba čtvrtinu celkové spotřeby v ČR.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Loni vyrobila 3,12 TWh elektřiny a na celkové výrobě v ČR se podílí zhruba 3,5 procenty.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi