Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Temelín kvůli závadě stojí. Češi museli 15 hodin dovážet elektřinu

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín  (Autor: Foto: archiv Blesku)
Autor: ČTK, val - 
11. září 2015
16:55

Energetici v noci na pátek kvůli poruše odstavili druhý výrobní blok elektrárny Temelín od přenosové soustavy. Od počátku září přitom stojí první blok, a to kvůli opravě potrubí. ČR kvůli odstávce Temelína a závadě v Chvaleticích musela zhruba 15 hodin dovážet elektřinu z ciziny, uvedl ČEPS. S dovozem mohlo Česko přestat až se startem víkendu a poklesem spotřeby.

Tentokrát bylo důvodem odstávky zvýšené chvění turbogenerátoru rovněž v nejaderné části elektrárny, informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták. Předběžně je odstávka plánována na dva týdny.  

Problémy měli v Temelíně už v létě, oba bloky byly souběžně odstaveny na neplánovaných 27 dnů. Elektrárna s výkonem 2000 megawat je největším zdrojem výroby elektřiny v Česku. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby.  

První blok brzy připojí

„Důvodem odstávky bylo zvýšené chvění turbogenerátoru v nejaderné části elektrárny po zapnutí tlumivky, zařízení, které reguluje napětí v síti v rozvodné stanici Kočín. Zvýšené hodnoty chvění zaznamenalo hned několik čidel. Chybu v měření tak operátoři vyloučili a turbínu odstavili,“ upřesnil mluvčí.

Reaktor je podle něj stabilizován na výkonu 16 procent. Aktuálně se připravují kontroly turbogenerátoru, ze kterých bude možno určit konkrétní příčinu a stanovit další kroky. 

První blok by měl být k přenosové soustavě připojen v noci z neděle na pondělí. Práce na zpětných klapkách na potrubí napájecí vody v nejaderné části elektrárny jsou hotovy. Aktuálně probíhá příprava na tlakovou zkoušku před spuštěním bloku. 

Ve středu 2. září elektrárna dosáhla svého dosud nejvyššího výkonu, poté co skončila rozsáhlá modernizace obou výrobních bloků a její původní projektový výkon se zvýšil z 1962 na 2158 megawattů. Od 28. srpna po odstávkách poprvé souběžně naplno pracovaly modernizované turbíny obou temelínských bloků.  

Elektřina se dováží

Mluvčí ČEPS Barbora Peterová uvedla, že Česká republika začala kvůli neplánované odstávce Temelína a současné závadě tepelné elektrárny v Chvaleticích dovážet elektřinu ze zahraničí. Záložní zdroje, které má česká přenosová soustava k dispozici, jsou prakticky všechny v provozu, dodala. Import skončil zhruba po 15 hodinách v pátek odpoledne.

„V soustavě v některých hodinách bylo třeba nahradit více než 1000 MW výkonu a během dopoledne se tato hodnota pohybovala okolo 700 MW, což jsou zhruba tři čtvrtiny výkonu jednoho bloku jaderné elektrárny Temelín,“ uvedla Peterová.

jana999 ( 11. září 2015 18:58 )

Blok proti islámu svolává demonstraci Za naši kulturu a bezpečnou zem.Zítra 12. září v 140 u Národního muzea v Praze zúčastní se i Tomio Okamura

soudcijsoumafiani ( 11. září 2015 16:10 )

Už žádnou investici od amíků!!! Ti jsou tak zákeřní, že i kdybyste od nich dostali něco darem, tak vás to za čas poškodí!!! Je to jako s výrobky co obsahují "kazítka". Myslím, že to narafičili tak abysme měli po záruce problémy a museli od nich objednat opravu.

tgbb. ( 11. září 2015 15:03 )

V Černobylu byla také jaderná elektrárna postavená Rusy a také tam žádné závady nebyly. A nebo se o nich nesmělo mluvit.

dzelo ( 11. září 2015 13:12 )

Je zajímavé že to se Dukovanech které stavěli rusi nestává. Ta slavná emerická Westighauze která Temelín dostavovala stojí lidově řečeno za hovno!

Zobrazit celou diskusi