Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Únik radiace v Temelíně. Dostala se mimo povolené prostory

V Temelíně naměřili radioaktivitu mimo povolené prostory.
V Temelíně naměřili radioaktivitu mimo povolené prostory.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, kal - 
3. července 2015
16:00

V Jaderné elektrárně Temelín naměřili během odstávky druhého výrobního bloku radioaktivitu mimo povolené prostory. Na střeše obestavby druhého bloku – a v nepatrném možství. Životní prostředí ani zaměstnance neohrozila. O situaci Temelín informoval Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Všechny naměřené hodnoty jsou hluboko pod povolenými limity výpustí Jaderné elektrárny Temelín, uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

„Jde o velmi nízké hodnoty, nepřesahující povolené limity, a to pouze v těsné blízkosti zařízení. Nicméně byly změřeny v místech, kde být nemají, proto o situaci informujeme Státní úřad pro jadernou bezpečnost i českou a rakouskou veřejnost,“ zmínil Sviták.

O měsíc delší odstávka bloku

Plánovaná odstávka druhého bloku začala 18. dubna a původně měla skončit v polovině června. Během příprav k náběhu po výměně paliva byla identifikována 26. června netěsnost mezi primárním a sekundárním okruhem na parogenerátoru číslo čtyři. Následně byl kvůli opravám znovu odstaven. Odstávka se tak prodlouží zhruba o měsíc, do poloviny července.

„Na druhém bloku teď pokračuje příprava na opravu vnitřní netěsnosti parogenerátoru. Zařízení je již vydrenážováno. Dosud provedenou kontrolou byl zjištěn drobný defekt na odvzdušňovací trubičce o průměru jeden centimetr,“ popsal mluvčí. Preventivně bylo rozhodnuto o kontrolách zbývajících tří parogenerátorů.

Sviták upřesnil, že v průběhu drenáže parogenerátoru byl v těsné blízkosti drenážních systémů naměřen dávkový příkon v rozmezí 0,00025 až 0,005 milisievertu za hodinu. Velmi nízké hodnoty (0,0008 mSv za hodinu) byly během dodatečných kontrol zjištěny i v blízkosti přepouštěcího zařízení na střeše obestavby druhého bloku (zařízení, které pomáhá regulovat tlak v sekundárním okruhu).

Radiace jako na dálkových letech

Naměřené hodnoty odpovídají dávkám, kterým jsou vystaveni pasažéři dálkových letů. Další měření v areálu elektrárny jakoukoliv zvýšenou aktivitu nezaznamenala. To potvrdil radiační monitorovací systém, který se skládá ze 24 monitorovacích míst rozmístěných po celém areálu elektrárny.

Reaktor prvního bloku nyní pracuje na 93 procent a každý den se výkon bloku snižuje přibližně o jedno procento až na úroveň kolem 85 procent. Provoz na výkonovém efektu bude ukončen v pátek 10. července, kdy bude blok plánovaně odstaven pro výměnu čtvrtiny paliva. Odstávka je plánována do konce srpna.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2014 vyrobila 14,95 miliardy kWh elektrické energie, od počátku roku 7,304 miliardy kWh.

ruudazvostravy ( 3. července 2015 20:50 )

Tadle Danušká vý,vo čem je řeč.Von jejý mámu totiš napr*dcal fotr,kerej za trest fedroval na ůranu.Nó a vona potom ta zdrclá mr*tka holt má taki sví kouzlo,ale viklubou se z ní akonrát trpajzlýcy.

ruudazvostravy ( 3. července 2015 20:42 )

F pr*dely a máme tu novej Černobíl.Vono to bude něco jako ta povodeň f Práglu.Napřet mjela bejt desetiletá voda.Pak ,dyš přytuhlo,tak uš padesátiletá a nakonec ,dyš na Hradě vobouvaly gumáki,tak uš bila ta voda stoletá a do metra bil stup povolenej jedině s ploutvema.

decathlonova-matka ( 3. července 2015 18:59 )

podle toho jak mluví, si asi pouští radiaci denně

tigrusenko ( 3. července 2015 18:41 )

Chlapče, chlapče, ty jsi debílek!

petrchpraha ( 3. července 2015 18:34 )

to zas budou opičky z Rakous kvičet

Zobrazit celou diskusi