Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Z Fukušimy zase unikla radioaktivní voda: Senzory zaznamenaly zvýšení radioaktivity o 70 %!

Autor: ČTK - 
22. února 2015
15:11

Senzory v japonské jaderné elektrárně Fukušima zaznamenaly čerstvý únik vysoce radioaktivní vody do moře. Informoval o tom dnes provozovatel elektrárny, firma Tepco, kterého citovala agentura AFP. 

Podle informací Tepco zaznamenaly senzory, které sledují odtokovou strouhu, jíž stéká déšť a pozemní voda z komplexu elektrárny do nedaleké zátoky, až o sedmdesát procent větší radioaktivitu, než je v už tak dost zamořeném komplexu elektrárny. 

Nouzová inspekce nádrží uchovávajících radioaktivní vodu z elektrárny nezaznamenala podle Tepco žádné další abnormality. Odpadní strouha ale byla uzavřena, aby se radioaktivní voda nedostávala do Tichého oceánu. Zatím není jasné, co nárůst zamoření vody, který v průběhu dne klesal, způsobilo, dodali představitelé firmy. 

Při silném zemětřesení a následné přívalové vlně tsunami, které Japonsko postihly v březnu 2011, se ve fukušimské elektrárně roztavila jádra tří reaktorů. Od té doby se zařízení potýká s problémy, především s úniky radioaktivní vody, která je skladována v nádržích poté, co byla použita k ochlazení reaktorů. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi