Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Senzační úspěch české vědkyně v Japonsku: Umí klonovat myši!

Autor: Petr Šour, zrk - 
14. ledna 2015
06:11

Obrovský úspěch české vědkyně v Japonsku! Heleně Fulkové se podařilo naklonovat několik myší. Sláva je to o to větší, že myši jsou z hlediska klonování jedny z vůbec nejproblematičtějších zvířat.

Fulková z pražského Výzkumného ústavu živočišné výroby pracovala v Japonsku, Mekce reprodukční biologie, se specialisty z Tokijské univerzity. Klonované myši vznikly jako vedlejší produkt základního výzkumu orientovaného na vylepšení techniky přenosů buněčného jádra. V současné vědě stále ještě nejsou přesné postupy klonování zcela zvládnuty a úspěšnost tohoto procesu je velmi nízká (cca 1 %).

Metoda české vědkyně ovšem dosáhla víc než sedmiprocentní úspěšnosti vývoje zárodku až do narození, což je srovnatelné s dosud nejlepšími dosaženými výsledky ve světě. Klonovaná myš je vždy černá a její sourozenci bílí. Helena jim dává i jména. Ta vůbec první narozená se jmenuje Monroe podle nezapomenutelné herečky Marilyn Monroe (†36). Slavná sexbomba z filmu Někdo to rád horké se prý předávkovala stejnou látkou, kterou u myší využili jako anestezii.

zaviracispendlik ( 14. ledna 2015 09:06 )

monroe bych ji ale nedávala

tgbb. ( 14. ledna 2015 06:33 )

Moje kočka klonované a neklonované myši nerozlišuje.

Zobrazit celou diskusi