Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vrah z IS popravil dalšího zajatce: Obludný zločin, zlobí se Obama! Japonsko pláče

Autor: simao, ČTK - 
1. února 2015
12:29

Ani tentokrát nemělo tohle drama šťastný konec. Stejně jako v případě Američanů a Britů byl popraven i japonský rukojmí. "Obludný zločin," rozčiluje se americký prezident Obama. Jenže islamisté nyní varují: Začíná japonský zlý sen, potrestáme vás, že proti nám válčíte! Kdo šílence z ISIS zastaví?

Oba muži se nachází v hornaté krajině, která se odlišuje od pouštní oblasti zachycené na předešlých nahrávkách. Jinak je ale průběh podobný. Radikál mluví, oběť klečí. Japonec Kenji Goto má na sobě opět stejnou oranžovou vězeňskou kombinézu. Na poslední slova před smrtí není prostor...

"Kvůli vašemu lehkovážnému rozhodnutí zúčastnit se války, kterou nelze vyhrát, neusmrtí tento nůž pouze Kenjiho, ale bude pokračovat a způsobí masakr kdekoli, kde budou nalezeni vaši lidé. Nechť začne japonský zlý sen," pronesl džihádista s nožem v projevu určeném japonskému premiérovi.

Japonsko nyní tvrdí, že učinilo ve spolupráci s Jordánskem vše možné pro záchranu Gotoa. "Využili jsme všechny dostupné možnosti pro záchranu jeho života," řekl japonský ministr zahraničí Fumio Kišida.

A Západ ostře vraždu japonského rukojmího odsoudil. USA, Velká Británie a Francie označily zločin za "ohavný" a "opovrženíhodný". Britský premiér David Cameron označil vraždu za "děsivou". "Je to opětovná připomínka toho, že IS je ztělesněním zla, které nebere ohled na lidské životy," uvedl. K odsouzení činu se připojilo i Jordánsko, které zároveň uvedlo, že učiní vše, co je v jeho silách, aby osvobodilo dalšího vězněného - vojenského pilota.

"Obludný zločin" teroristů v prohlášení odsoudil americký prezident Barack Obama. "Spojené státy odsuzují tento hyenismus. Jako součást široké koalice spojenců a partnerů budou USA podnikat další rozhodné akce k oslabení a definitivnímu zničení Islámského státu," uvedl prezident, že ani přes výhrůžky džihádistů se koalice v útocích nezastaví. Mezinárodní koalice pod vedením Spojených států provádí nálety proti pozicím IS od 8. srpna v Iráku a od 23. září také v Sýrii.

Také Japonsko v reakci na vraždu projevilo rozhořčení, ale zároveň zdůraznilo, že terorismu neustoupí. "Nikdy teroristům neodpustíme," reagoval viditelně pohnutý japonský premiér Abe. Otřesena je však i japonská veřejnost. Doposud se cítila před dopady blízkovýchodního terorismu více vzdálená.

Oběti islamistů: Od Američana Foleyho po Japonce Gotoa

20. srpna 2014 - Zahalený muž, přezdívaný později Džihádista John (kvůli britskému přízvuku), podřízl amerického novináře Jamese Foleyho, jenž byl v listopadu 2012 unesen v Sýrii.

2. září 2014 - Vražda zadržovaného amerického novináře Stevena Sotloffa. Na videu islamisté vyzvali vlády všech zemí, aby se distancovaly od americké politiky vůči islamistům.

14. září 2014 - Vražda britského humanitárního pracovníka Davida Hainese

24. září 2014 - Alžírští islamisté zavraždili Francouze Hervého Gourdela, kterého unesli krátce předtím na severu země. Paříž podle nich nesplnila ultimátum, aby ukončila nálety na IS v Iráku. 

3. října 2014 - Vražda britského humanitárního pracovníka Alana Henninga příslušníkem IS. Henning byl unesen krátce poté, co v prosinci 2013 vstoupil na syrské území z Turecka v humanitárním konvoji, který vezl potraviny a zdravotnické potřeby.

16. listopadu 2014 - Vražda šestadvacetiletého Američana Petera Kassiga, který byl unesen 1. října 2013, když cestoval do východosyrského města Dajr az-Zaur jako pracovník Speciální služby akutní pomoci a podpory (SERA). Objevily se spekulace, že na nahrávce byli nejméně dva Francouzi a jeden Brit. Podle Paříže bylo možné rozeznat Francouze Maximea Haucharda (22), který odešel bojovat do Sýrie v srpnu 2013.

13. ledna 2015 - Propagandistické video radikálů z IS, na kterém malý chlapec zastřelil dva údajné agenty ruské tajné služby.

24. ledna 2015 - Popraven první japonský rukojmí Haruna Jukawa, který padl do zajetí IS loni v srpnu v Sýrii, kam se vypravil na vlastní pěst.

31. ledna 2015 - Zveřejnění videa se zabitím novináře a dokumentaristy Kenjiho Gotoa (47). Do Sýrie odjel loni v říjnu, údajně se chtěl pokusit vyjednat propuštění Jukawy. Japonská vláda oznámila, že video je pravděpodobně autentické.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

miloslav7 ( 1. února 2015 18:12 )

Radikální hnutí "Islámský stát" to je velké organizované odporné zlo největšího kalibru. Všechny státy na planetě by se měly spojit a "Islámský stát" zničit. Bohužel zatím není na světě organizace, která by umožnila všem státům efektivně se dohodnout na společném postupu. Pravidla platná v OSN prakticky znemožňují této organizaci efektivně se rozhodovat. Jedna možná cesta k vytvoření globální organizace, ve které by se mohly všechny státy světa efektivně dohadovat a rozhodovat, je popsána v článku: http://miloslav7.blogspot.cz/2015/01/otevreny-dopis-vsem-lidem-na-planete.html

dr.x.crement ( 1. února 2015 17:39 )

Jedna česká islamistka uklidňovala v rozhovotu s Veselým,jak jsou všici mírumilovní,chtějí jen mír a klid,jsou velice tolerantní k ostatním,a kde je islám,tam je prostě fajn..........a Veselý jí to baštil a baštil. Svatá ty prostato! Pokud česká holka zradí svůj národ,je moc zle : její malí mochamedi nás budou v budoucnu podřezávat,máme se na co těšit............

gabreta ( 1. února 2015 17:18 )

Klid, Saník je už pod sedativama a má po vycházce!!

sars ( 1. února 2015 17:16 )

 Vítr vane odjinud, ale spoustě diskutérů to bravurne dochází. Všechno co nám zde vykresluji média vlády a ostatní zúčastnění je pouze další pokus výměny svobod za bezpečnost vás všech, co si vyberete už nevratite.

lalia ( 1. února 2015 15:52 )

Potom věrte muslimům ! ! ! Pořád nás někdo uklidňuje,že všichni nejsou takoví,ale já jim nevěřím,jsou to lidé z jiného světa.zaostalí,vražední a ať jsou tam kam patří.Nechceme je tady. !

Zobrazit celou diskusi