Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Britský džihádista předstíral smrt v Sýrii: Aby mohl doma páchat další útoky?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: zr - 
21. ledna 2015
07:01

Britský džihádista, který strávil šest měsíců v Sýrii, nyní čelí obvinění. Může jít do vězení za to, že se účastnil mnoha teroristických útoků. Muž přitom předstíral vlastní smrt, jen aby se mohl vrátit do Británie.

Imran Khawaja (27), známý jako Abu Daigham al-Britani, strávil šest měsíců v Sýrii, kde prošel teroristickým výcvikem. Cvičil se společně se skupinou extremistů IS. Poté ale předstíral svou vlastní smrt, aby se mohl tajně vrátit do Británie, kde se přiznal k celé řadě teroristických útoků.

Svůj útěk z válečné zóny zinscenoval za pomoci svého bratrance, kterého požádal, aby ho vyzvedl a společně s ním odjel do Bulharska. Ve stejný den extremistická skupina Rayat al-Tawheed oznámila, že Khawaja zemřel v akci. K tomu ovšem nikdy nedošlo. Terorista i jeho bratranec byli zatčeni v Doveru.

Britská policie Khawaju označuje jako jednoho z nejnebezpečnějších mužů Británie. Ten nyní čelí obvinění z řady teroristických akcí a nejspíš za své počínání v Sýrii stráví řadu let za mřížemi.

Sám Khawaja se přiznal, že se skutečně vyučil v zacházení se střelnými zbraněmi, že pobýval na teroristické základně, přiznal i přípravu na teroristické akce a také oznámil, že má v držení střelné zbraně.

Státní zástupce řekl, že už od března vědí, že Khawaja odjel do Sýrie za účelem boje. Jako důkazy proti teroristovi i jeho bratranci Bhattimu slouží i fotografie z Khawajiho mobilu. Soud se snaží určit, zda a kolik toho o Khawajových akcích Bhatti věděl. Podle všeho už v červnu přesvědčoval svého bratrance, aby se vrátil do Británie, že ho potřebují jeho rodiče, kteří na tom nejsou dobře.

Na veřejnost pronikly zprávy, že se jedná o jednoho z vysoce postavených teroristů skupiny Rayat al-Tawheed. Tyto informace potvrzují hlavně sociální sítě, na kterých skupina zveřejňuje svá videa i fotografie, a tak se dá dobře určit, kdo je členem.

koko365 ( 24. ledna 2015 11:22 )

Anglie pro mně skončila když nás nechali Hitlerovi na vzdory smlouvám které jsme měli. My se teď budeme taky zdálky dívat jak to tam Alláh vezme do ruky ... My jsme si díky nim užili 40 let Rusáky

mikade ( 21. ledna 2015 08:53 )

tomu už nepomúže ani multikulti obhájce. Vyfasuje 2,5 roku s podmínkou a má po ptákách.....

Zobrazit celou diskusi