Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chystáte se na pracovní pohovor? Na tyto otázky neodpovídejte

Víte, na co by se vás potenciální zaměstnavatel neměl ptát?
Víte, na co by se vás potenciální zaměstnavatel neměl ptát?  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ula - 
14. září 2015
06:00

I když se vám nedaří najít práci, nemusíte na pracovním pohovoru odpovídat na vše. Podle platných zákonů totiž personalisté, ať už nevědomky, nebo záměrně, pokládají otázky, na které nemají nárok. To ale většina žadatelů o práci vůbec netuší.

„Bohužel z praxe víme, že některé informace mohou kandidáty při hledání práce znevýhodnit. Proto by se měli uchazeči snažit poskytnout o sobě jen takové informace, které jsou relevantní pro výkon daného zaměstnání,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka z personální agentury Grafton Recruitment, a dodává: „Z našeho nedávného šetření vyplynulo, že celá třetina Čechů neví, na jaké informace nemá ze zákona potenciální zaměstnavatel nárok.“

Podpásové a nepovolené otázky:

Kolik je vám let?

Otázka dobře míněná a občas nevědomky položená. Požadavek na sdělení věku je ale diskriminační a může snížit šanci u lidí, kteří mají těsně před důchodem. O ty totiž bývá menší zájem.  

Byli jste ve vězení?

Ožehavá otázka. Informace ovšem mohou personalisté získat tak, že požádají o výpis z trestního rejstříku. To sice můžete odmítnout, ale pokud je to podmínkou výběrového řízení, můžete být vyřazeni.

Personalisté ale nemohou obecně odmítnout uchazeče jen proto, že byl v minulosti soudně trestán.  Naopak kandidáta z výběrového řízení vyřadit nelze v případě, že čin, za který byl odsouzen, nekoresponduje s výkonem práce. Například kandidát se záznamem v rejstříku trestů za nedbalostní trestní čin učiněný při řízení automobilu nemůže být vyloučen z výběru, pokud se hlásí na pozici
pokladní v obchodním domě, pokud však na pozici řidiče, tak ano.

Jaký je váš zdravotní stav?

Přímo by se vás zaměstnavatel ptát neměl, ale může se zeptat, kdy jste naposledy čerpali nemocenskou či zda neplánujete operaci.

Jaký je váš rodinný stav?

Odpověď na tuto otázku často uvádíme už do životopisu. Od toho se ale odvíjí dotazy na počet dětí. „Bohužel obvykle platí, že rozvedená matka se třemi dětmi bude mít menší šanci u pohovoru uspět než svobodná a bezdětná žena. U té však zase může přijít na přetřes otázka, zda plánuje mateřství či není těhotná,“ říká Součková s tím, že právě tohle je nejčastější ilegální otázka, se kterou se lze setkat. K nelegálním otázkám z tohoto směru patří i dotaz na sexuální orientaci.

Jak daleko to máte do práce?

Pokud vás zaměstnavatel odmítne proto, že to máte do potenciální práce daleko, diskriminuje vás. I přesto, že je to protizákonné, zaměstnavatelé tento požadavek často zmiňují dokonce v inzerátech na danou pracovní pozici.

Diskriminace kvůli vzhledu

Fotografii uchazeče sice firmy požadují, ale neměly by být považovány za hlavní kritérium při rozhodování. Problém často udělá i sám uchazeč, když zvolí nevhodnou fotografii. Pokud je požadován profesionální vzhled, určitě se nehodí posílat svoje foto z divokého večírku nebo v plavkách.

e.44 ( 14. září 2015 13:01 )

Bleskáči maj bobky Třeba by jim tam někdo napsal, jak je až zarážející, jak se příběh utopeného Ajlana "vyvíjí" podle aktuálního postoje Německa k uprchlíkům. Dokud mělo Německo otevřenou sluníčkářskou náruč, bylo to podáváno jako příběh který měl rozplakat celý svět. Když to Němcům začíná přerůstat přes hlavu a začínají si rvát vlasy, tak vypluje na světlo že otec Ajlana je zločinec, pašerák a vrah, co za smrt syna může sám. Takže to celé "vůbec" nevypadá jako propagandou uměle vytvořený příběh. Kdepak, "vůbec" ne.

e.44 ( 14. září 2015 12:52 )

To je ale debilní článek dost mimo realitu Shodou okolností jsem četla podobný na AHA, sice nebyl dokonalý ale byly v něm použitelné rady, ne obecný, až mimózní balast, jako tady.

muzatka ( 14. září 2015 11:19 )

Na nepříjemný otázky zásadně nedpovídat, mlžit a zapírat, zapírat, zapírat.

ivoadler ( 14. září 2015 10:10 )

Je to obšlehnutý z nějakýho západního magazínu. K pohovorům se zve na základě zaslaného dotazníku. A tam už je uvedeno datum narození, bydliště, popř. rodinný stav a další. Nevyhovující kandidáti nejsou k pohovorům vůbec zváni. Tak co tady autor/ka machruje?

j_dc_cv ( 14. září 2015 08:11 )

U téhle pípoviny diskuze je, ale u uprchlíků ne. Jděte do hajzlu.

Zobrazit celou diskusi