Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hledáte práci? Připravte se, možná si vás najde sama na sociální síti

Hledáte práci? Zkuste to na sociálních sítích.
Hledáte práci? Zkuste to na sociálních sítích.  (Autor: profimedia.cz - ilustrační foto)
Autor: Andrea Ulagová - 
15. srpna 2015
20:00

Pokud jste bez práce nebo s tou stávající nejste spokojeni, porozhlédněte se na sociálních sítích. Nebo se vám může stát, že vás potencionální zaměstnavatel díky vašemu profilu na LinkedInu nebo Facebooku osloví sám. V tom případě si ale vymažte nevhodné fotky a komentáře.

Spolu s počty uživatelů na sociálních sítích rostou i počty těch, kteří na nich hledají potencionální zaměstnance nebo si o nich zjišťují dodatečné informace. Pokud tedy máte profil na Facebooku nebo na jiné sociální síti a žádáte o práci, je možné, že váš budoucí šéf si ho ještě před výběrovým řízením prohlédne.

Z šetření personální agentury Grafton Recruiment vyplývá, že až 30 % zaměstnanců najde novou práci díky sociálním sítím. Navíc meziročně stoupl počet volných pracovních míst o 25 %, naopak o 20 % klesl počet kandidátů reagujících na inzerci. Zároveň personalisté musí více vyhledávat nové zaměstnance sami.

Facebook jako nástroj na "proklepnutí"

"Personalisté využívají pro hledání hlavně sociální síť LinkedIn," řekla Blesk.cz Eliška Vyhnánková, specialistka na sociální sítě. "V konkrétních případech zjišťují další informace na jiných sociálních sítích," dodala.

Zároveň už začínají zaměstnavatelé používat Facebook pro nábor nových zaměstnanců, hlavně díky možnostem placené reklamy, kterou lze cílit na zvolenou skupinu uživatelů.

Nejčastěji ovšem zaměstnavatelé vyhledávají na sociálních sítích ty, kteří ovládají informační technologie, ale šanci už mají i ostatní. "Dlouhou dobu byl nábor zaměstnanců na sociálních sítích doménou IT oborů, později marketingu a dalších oborů, které ve větší míře využívají internet, ale v posledních dvou letech se trend rozšiřuje i na další obory," uvedla Vyhnánková. Zároveň Vyhnánková upozorňuje, že při hledání práce je dobré využít co nejvíce možností a nespoléhat se jen na sociální sítě.

Máte nevhodný obsah na Facebooku? Práci nedostanete

Někteří uchazeči ale také mohou o vysněnou pozici díky sociálních sítím přijít. Na vině jsou nesprávné údaje, informace, které se neshodují s životopisem, nebo i nevhodný obsah a komentáře. Proto je lepší uvádět o sobě pravdivé informace a fotografie z večírku a jiných aktivit, o kterých víte, že by je váš šéf neměl vidět, sdílet jen s přáteli.

Jak si správně nastavit profil, pokud hledáte práci?

  • Pokud máte profil na LinkedInu, pečlivě ho vyplňte. Popište vaše aktuální zaměstnání nebo práci, kterou hledáte. Použijte klíčová slova.
  • Fotografie na vašem profilu by měla být aktuální a profesionální, např. taková, kterou máte v občanském průkazu. Fotka, kde lovíte ryby u řeky, se příliš nehodí.
  • Profil na LinkedInu by měl být stejný jako životopis, který zasíláte do firem. Dávejte si tedy pozor na uvádění pravdivých informací.
  • Pokud máte na Facebooku komentáře ke svým minulým pracovním místům nebo komentujete svého bývalého šéfa, raději je smažte.
  • To se týká i fotografií, o kterých si myslíte, že by je budoucí zaměstnavatel neměl vidět. Nemusíte je hned smazat, stačí jen nastavit, kdo je může vidět.

dita.l ( 14. září 2015 17:23 )

 To nechápu, proč si lidi nezablokuji přístup k informacím úplně, tak že ten kdo není v přátelích nemá přístup k ničemu a může jen poslat žádost o přátelství. Neznámé odmítat a nevpustit si na Fb ani žádného potenciálního zaměstnavatele. To přece není "přítel" Dyť si pak ten vyhazov nebo neprijmuti zavini vlastně sami.

Zobrazit celou diskusi