Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi si za drahý benzín mohou sami. „Problémem je Unipetrol," říká expert

Autor: David Klempíř - 
24. srpna 2015
13:30

Přestože je ropa nejlevnější za mnoho let, ceny na benzinových stanicích klesají jen pomalu. Podle analytiků za to může i nedávný požár a odstávka Unipetrolu v Litvínově. Vyrábí se tam totiž polovina pohonných hmot pro Česko.

Průměrná cena benzinu Natural 95 klesla v uplynulém týdnu podle společnosti CCS o 20 haléřů na 32,55 koruny za litr. Litr nafty klesl o 26 haléřů na průměrných 30,29 koruny za litr. To je například pro motoristy dobrá zpráva, ceny by ovšem mohly jít ještě mnohem níž. 

Prudce totiž klesají kvůli rekordně levné ropě. Ta je na nejnižší ceně za 6,5 roku. „Tento trend sledujeme už nějakou dobu a za normálních okolností by se situace projevila ještě výraznějším snížením cen pohonných hmot,“ sdělil Blesku analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak. Podle něj je ale problémem Unipetrol.

Mohlo být i levněji, kdyby nevyhořel Unipetrol

„Problém je ovšem Litvínov, který vyrábí více než polovinu pohonných hmot, jež se v ČR prodá,“ sdělil. „Kdyby nedošlo k havárii a nebyla odstavena výroba, ceny by mohly klesnout klidně o korunu.“ Nyní je podle analytika objem zpracovávané ropy v Litvínově minimální.

I tak ale můžeme podle Tomčiaka v nejbližších týdnech očekávat další snižování cen pohonných hmot.

„Plnou výrobu v areálu chceme obnovit v nejkratším možném termínu. Co se týká plného obnovení provozu, řádově se bavíme spíše o horizontu měsíců než týdnů,“ sdělil Mikuláš Duda z tiskového oddělení Unipetrolu. „Vývoj cen pohonných hmot na trhu nemůžeme komentovat. Každopádně trh pohonných hmot je v České republice vysoce konkurenční,“ dodal.

Netankujte v Itálii a Německu

Při cestách na dovolenou by se řidiči měli vyhnout tankování zejména v Itálii a Německu. V obou zemích jsou ceny benzínu i nafty vyšší než v ČR. Podle Evropského energetického portálu stojí litr benzínu v Itálii 44,37 a v Německu 38,88 korun. Nafta přijde v Itálii na 39,58 a v Německu na 31,34 korun.

308win ( 26. srpna 2015 12:19 )

Tenhle nepořádek je možný jenom tady v Kocourkově Ušáci by si to nenechali líbit to jen naše ovce

valdom_hayzle ( 24. srpna 2015 14:31 )

Cena ropy už je nízká několik měsíců, a Unipetrol vyhořel 13.8., tudíž souvislost není až tak podstatná. Unipetrol ovšem zásobuje pohonnými hmotami 70% trhu, takže když natáhne ceny, pumpaři nemají žádný prostor kam zlevnit. Výhodu v požáru taky nevidím, ostatní dodavatelé sice hbitě vyplní mezeru po litvínovském benzínu, ale s cenou určitě dolů taky nepůjdou

Zobrazit celou diskusi