Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejstatečnější miminko Česka Dominik (1): Bojuje s leukemií, nyní ho ohrožuje zabijácký vir

Autor: Tomáš Koníček - 
20. srpna 2015
18:35

Ve 2. měsíci onemocněl maličký Dominik Němec (1) zákeřnou leukemií. Od té doby bojuje o život a dobrou zprávou je, že se povedla transplantace kostní dřeně. Jenže teď ho ohrožuje zabijácký vir.

Dominikovi lékaři diagnostikovali akutní lymfoblastickou leukemii. Takovým typem v Česku ročně onemocní čtyři novorozenci. Nejhorší boj statečné miminko překonalo, jenže teď je zase ve špitále. „Jde o takzvaný cytomegalovirus, neboli CMV. Má ho v těle sedm z deseti lidí. Zdravý člověk s ním žije v pohodě. Ale u Dominika to může být smrtelné,“ řekla Blesku maminka Nikol.

Vůbec nejhorší období prožívala s maličkým chlapcem po transplantaci. Ta se naštěstí prý povedla. „Máme za sebou čtyři kontroly kostní dřeně a je takzvaně čistý. Jenže po té transplantaci se objevil vir,“ vysvětluje Nikol s tím, že Dominik měl pak dva velmi těžké stavy. Nyní je kvůli tomu znovu v motolské nemocnici.

„Měl vysoké hodnoty. Takže teď dostává léky a zatím to zvládá dobře a vir ustupuje,“ prozradila maminka s nadějí, že se se synkem brzo dostane zpátky domů. „Na jedné kontrole je vše dobré a na té další se vše obrátí k horšímu,“ krčí rameny. „Ale jestli budou páteční výsledky v pořádku, tak nás snad po dvou týdnech pustí domů,“ doufá Nikol.

Blesk psal o malém Dominikovi už letos v lednu. Díky tomu se mamince ozvali lidé s pomocí. „Moc všem chceme poděkovat. Opravdu nám to pomohlo,“ řekla Nikol Němcová. Její synek toho potřebuje hodně, ale ne všechno pojišťovna platí.

„Domísek má třeba nízkobakteriální stravu. Musí žít ve sterilním prostředí a ani nesmí na hřiště nebo do MHD. Když jsme doma, tak musíme dvakrát týdně dojíždět z Ostravy do Prahy autem. Něco nám přispěje pojišťovna, ale je řada léků, na které musíme doplácet. Je to opravdu náročné,“ popsala maminka ročního chlapečka.

Co je cytomegalovirus?

Jde o herpetický vir. Viry této skupiny (kde je třeba i vir oparu) mají jednu podobnou vlastnost. Po prvotní infekci zůstanou přítomné v těle a projeví se znovu při oslabení imunity.

Množí se především ve slinných žlázách, ledvinách a v bílých krvinkách, kde nukleová kyselina viru zůstává po zbytek života. Virus koluje mezi lidmi. Ve vyspělých státech ho má polovina populace, v rozvojových státech prakticky všichni.

Zdravý člověk většinou ani vir nepozná, potíže však nastanou, když je imunita z nějakého důvodu narušena. A to je právě případ Dominika.

Chcete chlapečkovi pomoci? Na stránkách http://www.youcaring.com/ zadejte jméno Dominik Němec.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi