Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vši se letos přemnožily. Poradíme, co dělat se zavšiveným dítětem z tábora

Vši dokáží pěkně potrápit
Vši dokáží pěkně potrápit  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Andrea Ulagová, Eva Fraňková - 
19. srpna 2015
20:00

Prázdniny končí, děti se vrací z táborů a s sebou si mohou přinést nepříjemného parazita. Veš dětskou. Nepropadejte panice, takových dětí je teď mnoho, letos se totiž vši přemnožily. Navíc nemusíte přistupovat k radikálním řešením, jako je stříhání vlasů. Existuje už řada dostupných metod a pomůcek, které vši spolehlivě odstraní.

Podle odborníků výskyt vší vrcholí vždy v desetiletých vlnách, a tou je letošní rok. Mylnou představou je, že vši se vyskytují v prostředí, kde panují špatné hygienické podmínky. Není to pravda.

„K přenosu vší dochází při těsném kontaktu s napadenou osobou, nejčastěji mezi příslušníky rodiny, mezi sourozenci, spolužáky ve škole nebo při letních a zimních rekreačních pobytech dětí,“ říká lékař Milan Kudyn.

Děti bývají neklidné, ospalé, nepozorné a samozřejmě se často drbou na hlavě. Na pokožce hlavy se proto mohou objevit rozedřená místa a boláky, někteří lidé mohou mít dokonce zvětšené mízní uzliny.

Hrozba? Půjčená čepice i skupinové selfie

Veš dětská je bezkřídlý hmyz, který žije pouze ve vlasech lidí, nejčastěji dětí ve věku 6–15. Samička klade vajíčka, zvaná hnidy, která přilepuje pevným tmelem na vlasy těsně u pokožky.

Vši neskákají, pohybují se pouze lezením z vlasů jednoho člověka do vlasů druhého. Nakazit se můžete i půjčením čepice. Pokud si děti rádi fotí s kamarády selfie a pěkně se k sobě přimáčknou, aby se vešly do obrazu, riskují přenesení vší. To se může stát nejen na táboře, ale i na obyčejné oslavě dětských narozenin.

Ostříhat do hola? Mýtus

Dříve převládal názor, že dívkám, kterým se vyskytly vši, je potřeba nekompromisně ostříhat vlasy. Odborníci se ale shodují, že takový radikální zákrok není třeba.

Vši totiž budou šťastně žít i ve vlasech dlouhých jeden centimetr. Délka vlasů nemá na jejich výskyt vliv. Jediná výhoda je, že odhalení a odvšivení je v kratších vlasech jednodušší. Pomoci při vyčesávání vám může i speciální odvšivovací hřeben.

Jak se jim bránit?

  • Použijte odvšivovací přípravek, seženete jej v lékárně. Nastudujte podrobně návod, je důležité vědět, jak často je třeba proceduru opakovat.
  • Druhé odvšivení proveďte vždy, aby se zlikvidovaly přežívající hnidy a larvy.
  • Pečlivě odstraňte mrtvé hnidy.
  • Před mechanickým odstraněním mrtvých hnid vždy namočte dítěti vlasy. Pro první odstranění můžete použít hustý hřeben, říká se mu všiváček. Zbytek musíte odstranit ručně.
  • Kontrolujte vlasy, zda nenajdete živou veš či hnidu. Poznáte je tak, že pokud ji zmáčknete, mezi prsty lupne.
  • Netajte, že vaše dítě má vši. Dítě nesmí chodit do školy, je lepší, když zůstane doma.
  • Po odstranění vší je lepší hlavu kontrolovat ještě nejméně tři týdny.

Dezinfikujte a myslete na prevenci

Vši dokážou přežít celý den bez potravy například na polštáři, čepici nebo hřebenu. Ve vaně je neutopíte. Při jejich likvidaci tak musíte myslet nejen na napadenou hlavu, ale také na dezinfekci věcí, jako je ložní prádlo, oblečení a podobně. To je nejlepší hodit do pračky a prát nejméně na 60 stupňů. U malých dětí nezapomeňte například i na autosedačku.

Některé přípravky působí preventivně proti vším a předchází tak nákaze. Pro dosažení maximálního účinku se doporučuje doba působení 24 hodin. Ideální je použít je před zahájením školního roku, kdy dítě bude opět v kolektivu. Jejich cena se pohybuje okolo 200 korun.

Myjte účinným šamponem

Šampony proti vším nejen že zabíjí vši i hnidy, ale významně snižují riziko opětovného napadení vlasů. Vytváří na nich ochrannou vrstvu s jemnou vůní, kterou vši nesnáší, ale která je pro člověka příjemná. Vlasy vydrží chránit před novým výskytem minimálně tři dny.

Šampony seženete v lékárně a stojí kolem 260 korun. Stejně stojí i vlasové vody, které vši a hnidy usmrcují a navíc chrání vlasy před opětovným napadením cizopasníky. Nanáší se na suché vlasy a pokožku hlavy a po 15 minutách se omývají běžným šamponem. 

Vši hrozí i dospělým

Vši nejsou jen dětský problém. Pokud nemáte pleš nebo výrazně krátké vlasy, vši se na vás mohou přenést i ve vyšším věku.  

marais ( 21. srpna 2015 13:42 )

Dříve byl šampon Ortosan..zabral na 100% , dnes ty drahé přípravky/ 400 KČ/ moc nezabírají...

kimbe ( 20. srpna 2015 09:15 )

Článek s panskýma radama vyznívá, že jen děti mají vši,což je blbost. Dostanou je i dospělí a proto pozor u lékaře na lehátkách a u zubaře na opěrkách. V rámci úspor nevyměňují pokaždé podložky, žádejte to ! Bacha na MHD ,vlaky a autobusy tam je můžete chytit taky. Vši dostala moje známá i u kadeřnice, asi z ručníků, některé je jen usuší , složí a předhodí další zákaznici.Hnus.

aaobcanka ( 20. srpna 2015 03:14 )

My používáme na vši u dětí i dospělých šampon na vši pro psy a kočky z normální lékárny (cca 50-60 Kč) či z veteriny. Nebo si obarvíme vlasy normální barvou na vlasy z drogerie (levnou barvou v akci, z trhu, Lidlu, Tesca, Normy atd. za 40-50 Kč) a tu šílenou chemii ty mrchy nepřežijí. Oboje je nesrovnatelně levnější než drahé přípravky na vši pro lidi.

venxa ( 19. srpna 2015 22:39 )

V Kanade deti chytaji vsi od Paki parchantu, u vas od cikanskejch parchantu.

Zobrazit celou diskusi