Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Psychiatr Cimický o unesené Hance: Přijala islám, aby přežila

Autor: Etienne Bláha - 
17. srpna 2015
05:00

Unesené Češky Hanka (27) a Tonča (27) se po dvou letech zajetí v Pákistánu už pět měsíců vrací do běžného života. Zatímco Antonie se snaží fungovat jako dřív, Hanka si dále zakrývá vlasy a má žít podle přijaté islámské víry. Co si o tom myslí psycholog?

O pákistánském zajetí Hanka a Tonča nikdy podrobně nemluvily. Zřejmě ale nežily dva roky izolovaně od okolního světa. „Obě si do detailů osvojily islámské tradice, které by nemohly znát, aniž by fungovaly v rámci rodiny,“ prozradil MF Dnes tajný zdroj.

Jenže zatímco po návratu byla Tonča na pohled vyhublá a zlomená, Hanka vypadala o poznání lépe. Proč? Na rozdíl od své parťačky prý přijala v zajetí islám! „Nazývá se to stockholmský syndrom, kdy vězněný přijme filosofii věznitelů,“ vysvětlil psychiatr Jan Cimický, proč Hanča vypadala více v pohodě.

Nové víry se Hanka nechce vzdát ani po návratu do Česka. Zatímco se blondýnka Tonča vrátila k práci s problémovými dětmi v organizaci Pět P, ona se s návratem sžívá hůře. „Podle známých dál žije podle víry, kterou přijala v zajetí, a chodí zahalená,“ uvedl zdroj MF Dnes.

Je otázkou, jestli odlišný postoj Hanky k islámu nemohl mezi dívkami vyvolat spor. „V zajetí jde lidem o to, aby se zachránili, aby ve zdraví přežili. Nepřemýšlí tam o dalších nějakých vyšších principech a emocích. To přijetí islámu v zajetí je stockholmský syndrom. Kdysi vysvobodili německé občany a všichni měli při příletu korán v ruce,“ vysvětlil Cimický. U Tonči se podle něj psychika prostě nepřizpůsobila. „Ale po pravdě, ta, která islám přejala, měla asi i větší šanci přežít,“ dodal.

Teď se ale karty obrátily a přijetí víry může v mnoha ohledech pro Hanku znamenat potíže. „Je otázkou její osobnosti, jestli vydrží připomínky okolí a odmítavé názory. Není vyloučeno, že to bude celoživotní změna,“ myslí si psychiatr.

salto ( 19. srpna 2015 09:43 )

Pozor! Je rozdíl mezi vzděláním a inteligencí - nezaměňovat!

pyskotka ( 17. srpna 2015 20:51 )

no ty budeš pako, taková tu už dávno někomu raka přála, ty krafko

mission ( 17. srpna 2015 18:40 )

Husičkám bylo 25 let, když se vydaly na cestu. Měly vystudovanou vysokou školu a nebyly to žádné puberťačky. O co přesně jim šlo?

mission ( 17. srpna 2015 18:24 )

A jak tedy vystudovaly vysokou školu?

kimbe ( 17. srpna 2015 15:56 )

Tak vidíte, vrátila se vlastně očividně šťastná a v plném zdraví. A vy tady pořád brojíte proti islámu. Šťastná byla i Tonička, ovšem z jiného důvodu a zdravím vůbec nekypěla.Je zvláštní, že se nechtějí svěřit jak to s nima vlastně bylo, většina unesených a osvobozených to dělá. Paradox je, že Hanča se prý ve své bakalářské práci věnovala sociálním dovednostem odsouzených mužů, chtěla se stát vězeňskou psycholožkou.

Zobrazit celou diskusi