Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Arabové opět překvapili Tepličany. Vzali na sebe vesty a uklidili park

Autor: Matěj Smlsal - 
5. srpna 2015
15:02

Arabové se v Teplicích rozhodli ukázat obyvatelům, že dokážou být čistotní. V úterý večer jich přibližně dvacet obléklo reflexní vesty, poté vyrazili uklízet Šanovský park. Podobnou akci zorganizovali již minulý týden. Právě na chování Arabů v tomto parku, který se nachází hned vedle jimi oblíbených lázní, si Tepličané nejvíc stěžují. Vadí jim, že někteří Arabové nevyhazují odpadky do koše, straší psy a jejich děti na kolech div neporážejí ostatní. 

V úterý večer vyrazili jak dospělí, tak děti uklidit park i hřiště. „Tito dobrovolníci o tomto kroku přemýšleli už delší dobu. Rádi bychom pomohli městu a místním obyvatelům zklidnit napětí, ke kterému neustále dochází,“ řekl Blesk.cz organizátor úklidu Eman Ghaleb, který v Teplicích žije.

Dalším piknikujícím Arabům pak uklízecí četa rozdávala letáky. „Poskytli jsme jim letáky s instrukcemi přeloženými do arabštiny,“ dodal Ghaleb.

V pokynech mimo jiné stojí, že Tepličané vstávají brzy do práce, a proto je třeba respektovat noční klid. Dále, že pes je v Česku považován za člena rodiny, a není tedy možné obtěžovat zvíře ani jeho páníčka. V bodě o úklidu se píše, že odhazování odpadků vypovídá jen o nich samých.

Aby byl úklid přitažlivější, spojil ji organizátor se soutěží. Děti dostávaly různé otázky, například proč se Abu-Hurairovi přezdívalo Otec koček.

Náměstek: Okamura plete hrušky s petrželí

Úklid si zorganizovali Arabové opravdu sami. Od vedení Teplic žádné nařízení nezaznělo. „Určitě to není iniciativa, kterou by nějakým způsobem požadovalo město. My samozřejmě nemůžeme nikoho nutit, aby uklízel, nicméně takovou iniciativu vítáme a myslíme si, že by mohla obrousit hrany mezi občany a návštěvníky z Kuvajtu,“ sdělil Blesk.cz náměstek Teplic Hynek Hanza (ODS).

Podle něj se situace s arabskými návštěvníky lázní rok od roku zlepšuje. Naopak například poslanec Tomio Okamura (SPD), který přijel před dvěma týdny proti Arabům protestovat, se podle náměstka snažil situaci jen zbytečně vyhrotit. A to tím, že o návštěvnících lázní mluvil jako o imigrantech.

To neplete ani hrušky s jablky, ale hrušky s petrželí. To pak samozřejmě v lidech, kteří se nechtějí zajímat o to, v čem problém je, vyvolává určité emoce. Mluvit u kuvajtských návštěvníků Teplic o imigraci je více než směšné,“ dodal Hynek Hanza.

Video Jsou na pěst, říká o Arabech Tepličanka. Jsou slušní, namítá jiná - Matěj Smlsal, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krat5 ( 12. srpna 2015 13:03 )

No vždyť uklízeli taky bordel sami po sobě. Tak nechápu, proč je chválit a ještě to dávat na net.

zelena.karkulka ( 5. srpna 2015 23:14 )

 Kde ty vesty vzali? To zase organizovali nějací sluníčkáři,že jo?

anna1234 ( 5. srpna 2015 21:41 )

...čísílko a maso jíš? Každé maso je přece z nějakého zvířátka.

zauber ( 5. srpna 2015 20:07 )

Mám raději větší plemena - cvičil jsem německého ovčáka a dobrmana. V současném kapitalismu nemám na to čas. Dobrý pes = hodně práce.

datelobecny ( 5. srpna 2015 20:05 )

My taky měli postupně několik psů, i když v baráku, a nechybí mi. Já jsem spíš na čičmeny.

Zobrazit celou diskusi