Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi vyrážejí k Jadranu: Na silnicích se čekají dlouhé kolony

Autor: ČTK - 
1. srpna 2015
08:50

Velkou trpělivostí se musejí vyzbrojit rekreanti, kteří se dnes či v neděli vydají na jih Evropy, zejména na Jadran, protože na silnicích a dálnicích v Chorvatsku, Slovinsku, Německu a Rakousku se kvůli záplavě aut čeká dopravní kolaps.

Lepší ale nebude ani situace v opačném směru vzhledem k tomu, že se v půli prázdnin bude z dovolené vracet domů nemenší množství lidí. Jakousi generálkou byl uplynulý víkend, kdy auta a autobusy s rekreanty ucpaly silnice leckde ve Slovinsku a v Chorvatsku, ale i v Rakousku.

Řidiči tak museli desítky minut a někde i dvě hodiny pomalu popojíždět ve frontách, které se utvořily u hraničních přechodů, u mýtnic nebo na komplikovaných místech. S kolonami v Rakousku musejí řidiči mířící na jih počítat zejména na dálničním uzlu u Salcburku i na navazujících dálnicích.

Tvořit se jistě budou také před alpským tunelem Karavanky na hranicích se Slovinskem na dálnici spojující Villach s Lublaní nebo na dálnici přes Brennerský průsmyk do Itálie. Ve Slovinsku nebude bez problémů ani druhý hlavní tah na chorvatské pobřeží Jadranu přes Maribor.

Zejména na konci dálnice Maribor-Ptuj ve směru do Chorvatska se zpravidla tvoří mnohakilometrové fronty. Kdo by se chtěl vyhnout zácpám jízdou kolem slovinského pobřeží, mohla by ho zaskočit mnohakilometrová fronta na přechodu do Chorvatska Dragonja.

V Chorvatsku jsou tradičním kritickým místem hlavně dálniční mýtnice na obchvatu kolem Záhřebu. Kolony ale vznikají na více místech dálnice A1, která je hlavním silničním tahem k Jaderskému moři a podél pobřeží až do Dubrovníku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi