Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chorvati po dopravním kolapsu: Chceme zavést dálniční známky

Autor: vk - 
3. srpna 2015
15:43

Čeští řidiči, kteří pojedou do Chorvatska, by měli počítat s dalšími výdaji. Chorvati totiž uvažují o tom, že po vzoru Slovinska zavedou dálniční známky. Sedmidenní známka by pak českého turistu vyšla na 30 euro (zhruba 800 Kč)!

Chorvati po zážitku z uplynulého víkendu zvažují, že zruší mýtné a zavedou dálniční známky. Mimo jiné si od toho slibují vysoké výdělky. Pro ilustraci: V Chorvatsku je 1288 km dálnic, ve Slovinsku 607 km. A zatímco Slovinci, kteří mají dálniční známky, vybrali v roce 2013 od řidičů 320 milionů eur, Chorvati, jež platí mýtné, vybrali v témže roce „pouze“ 150 milionů eur.

Pro dovolenkáře tak navrhují Chorvati 7denní známku, jež by je vyšla na 30 eur. Kdy povinnost mít dálniční známku vstoupí v platnost, není zatím jasné.

Chorvatská média také sepsala pět důvodů, proč by měly být zavedeny dálniční známky. Tohle jsou jejich hlavní argumenty:

  1. Již výše zmíněná zkušenost Slovinců. Chorvati si slibují, že do státní kasy přiteče více peněz.
  2. Sníží se náklady na zaměstnance. V Chorvatsku systém mýtného zaměstnává 2503 lidí, jejichž výplaty údajně spolykají skoro třetinu vybraných peněz z mýtného.
  3. Chorvati dokonce již spočítali, kolik by jim dálniční známky vynesly. Při ceně 30 euro za jednu by do státní kasy přiteklo 405 milionů euro (zhruba 11 miliard Kč).
  4. Kromě Slovinska poukazují zastánci dálničních známek na úspěšné finanční výsledky evropských zemí, kde již dálniční zámky zavedly.
  5. Chorvati doufají, že pokud bude cena dálniční známky pro místní nastavena „optimálně“, začnou občané více využívat dálnice a stát pak bude mít více peněz na opravu silniční sítě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi