Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Černá stavba Araba na Teplicku. Dům u Modlan Kuvajťan postavil u plynovodu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: sou - 
13. července 2015
11:48

Arabský realitní byznys na Teplicku se rozbíhá, Kuvajťanovi Omarovi se ale černá stavba v Kvítkově u Modlan prodraží. Stavěl totiž načerno a navíc v bezpečnostním pásmu plynového potrubí. Podle serveru iDNES.cz bude teď muset plynovod na své náklady přeložit. Pokud by to neudělal, nemohl by být dům zkolaudován. Celou věc řeší i policie.

Černou stavbu v ochranném pásmu objevili inspektoři RWE GasNet při náhodné prohlídce v červenci loňského roku.

Stavební úřad dal panu Omarovi i přesto dodatečné stavební povolení. „Původně bylo zahájeno řízení o odstranění stavby. Žadatel o dodatečné povolení ale nakonec splnil všechny podmínky a jako každý jiný žadatel povolení dostal. Už je dokonce i pravomocné,“ řekla pro iDNES.cz Dita Marešová ze stavebního úřadu v Teplicích.

Celou záležitost prověřuje i kriminální policie, která se k případu nechtěla vyjadřovat.

Náklady na dům poskočí o milion

Stavební firma se hájí a tvrdí, že na stavební dokumentaci bylo potrubí zakresleno o něco dál. I sám Kuvajťan se nejdřív hájil tím, že o potrubí nevěděl, protože ho na něj nikdo neupozornil.

Plynaři to ale vidí jinak. RWE GasNet zaslalo upozornění na plynovod v roce 2013 přímo projektantce zmiňovaného domu. Omar Al-Ajmi teď musí na své náklady nechat plynové potrubí přeložit. Podle informací serveru se mu tak dům může prodražit i o více než milion korun.

V Modlanech nyní probíhá čilá výstavba. Více než 110 tisíc čtverečních metrů půdy tam skoupili Arabové. Ti si na tamních kopcích staví rozsáhlé vily. To ale není po chuti starousedlíkům. Sepsali proti tomu petici. Obávají se možné devastace krajiny, narušení pořádku a ohrožení kulturních hodnot.

„Názor na to můžeme mít jakýkoliv, ale zastupitelstvo nemohlo nic jiného udělat, než jen vzít petici na vědomí. Jedná se o soukromé pozemky,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).