Udělala to svévolně a v památkově chráněné Bubenči. Protestovali sousedé, včetně ruské ambasády (!!!), protestovali i památkáři, kteří povolili odstranit pouze polovinu původního Svolinského domu a přestavět ji. Když se zjistilo, že rozsah úprav je větší, stavební úřad nařídil okamžitě zastavit stavební práce. Jenže to Rusku možná jen rozesmálo. Věděla totiž velmi dobře, že dostane maximálně pokutu. Během prodlouženého víkendu byla Svolinského vila pryč celá. »Vyčištěním« dosáhla Ruska kýženého maximálního zhodnocení pozemku ve čtvrti, kde se metr pohybuje mezi 20 a 40 tisíci korunami.

Pokuta v řádu statisíců od stavebního úřadu sice přišla, ale pro Romaněnko, která s ní počítala, to byly drobné. Stavební úřad jí pak ještě poradil, ať si požádá o stavební povolení na repliku původního domu. „Chápu, že se ten postup sousedům asi moc nelíbil, ale stavební úřad postupoval v souladu se zákonem,“ sdělil Blesku šéf místního odboru výstavby Petr Malotín. „Musíte pochopit, že stavební úřad je tu primárně pro to, aby se stavělo, nikoliv nestavělo,“ doplnil. Následně Romaněnko nechala vybudovat luxusní sídlo, které se původní Svolinského vile nepodobá ani vzdáleně. Sousedé si stěžovali, památkáři, kteří chtěli zachovat původní ráz ulice, omdlívali vzteky. Vše marné. Stavební úřad přimhouřil očko a přijal myšlenku, že červená novostavba je skutečně replikou původní vily.

Osud se ke spekulantce, která na české zákony zná jedinou odpověď něpanimáju (nerozumím), otočil zády. Dům je pod plombou exekutora. Romaněnko s ním tedy nesmí do vyrovnání svých dluhů nijak nakládat, dokonce jej ani prodat. Naopak, příkaz k prodeji její luxusní nemovitosti vydal exekutor.

Přízrak jménem Julia

Julia Romaněnko, jednatelka firmy IZBA, s.r.o., se zabývá dle výpisu z OR pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Na své adrese V Hájích na Praze 4 se podle slov sousedů nezdržuje.

Karel Svolinský

Významný český malíř, grafik, ilustrátor, typograf a tvůrce písma, scénograf a vysokoškolský pedagog. Autor vitráže pro rodovou kapli Schwarzenbergů v Chrámu sv. Víta v Praze.

Fotogalerie
5 fotografií