Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Autem do Chorvatska: Pomalejší jízda pro mladé, místo pokuty zabavený pas

Autor: Andrea Ulagová - 
25. června 2015
13:57

Je vám méně než 24 let a cestujete do Chorvatska? Tak musíte jet o deset kilometrů za hodinu méně, než je povolená rychlost. V Rakousku zapomeňte na palubní kameru. Blesk vám přináší přehled toho, co vás čeká na cestě na dovolenou a 7 tipů, aby vaše dovolená neskončila tragédií.

Loni v létě zemřelo na dálnicích 132 Čechů, tedy každý den dva lidé. Letos opět vyráží do Chorvatska na dovolenou 800 000 Čechů. Čeká je cesta přes Rakousko a Slovinsko. Někdo vyráží autem i směrem na východ přes Slovensko. Ministerstvo dopravy upozornilo na možná omezení, na která můžete na zahraničních dálnicích narazit.

 Chorvatsko 

  • Pokud je vám méně než 24 let, máte rychlostní omezení o 10 km/h nižší než ostatní řidiči. To znamená, že mimo obec musíte dodržovat rychlost 80 km/h, oproti povoleným 90 km/h a na dálnici 120 km/h místo zákonných 130
  • Pokutě, kterou dostanete v Chorvatsku, např. za telefonování za jízdy, už neujedete. Od května ji po vás mohou vymáhat i české úřady
  • Pokud budete řídit bez brýlí či čoček, které máte předepsané, hrozí vám odebrání řidičáku
  • Zároveň vám hrozí odebrání, pokud při kontrole policista usoudí, že řídíte ve stavu únavy nebo vyčerpání
  • Pro handicapované řidiče platí, že karty ZTP a ZTP/P je nezbavují povinnosti mít dálniční známku

Do Chorvatska cestuje 800 tisíc Čechů Do Chorvatska cestuje 800 tisíc Čechů | Archiv Blesk

Rakousko, Slovinsko a Slovensko

  • Většina rakouských měst má rychlostní limit 30 km/h
  • V Rakousku není povolená palubní kamera
  • Slovinsko zpřísnilo pokuty, za jízdu bez pásů zaplatíte 120 eur, při nezastavení na stopce 300 eur.
  • Pokud ve Slovinsku odmítnete zaplatit pokutu na místě, může vám policie odebrat pas
  • U našich slovenských sousedů  nesmíte mít navigaci umístěnou uprostřed čelního skla
  • Na Slovensku je řízení s hladinou alkoholu v krvi před 0,10% považováno za trestní čin a můžete skončit na rok za mřížemi.

Kolony (ilustrační foto) Kolony (ilustrační foto) | Archiv Blesku

7 pravidel pro bezpečnou jízdu na dovolenou

1) Kontrola auta je základ – Před cestou poctivě zkontrolujte auto. Špatné pneumatiky se podílely na polovině loňských nehod.

2) Bez plánu to nejde – Zkontrolujte cestu, zjistěte si, kde jsou uzavírky. Pečlivě naplánovaná cesta sníží stres za volantem.  Aktuální dopravní informace najdete na www.dopravniinfo.cz, kde si můžete stáhnout i mobilní aplikaci. Během prázdnin bude Ředitelství silnic a dálnic vydávat každý čtvrtek zprávy o stavu silnic.

3) Žádné neupevněné předměty v autě! Lahev vody, nebo i tablet v rukou dítěte mohou být smrtící. Ujistěte se, že i takové předměty máte v autě pevně zajištěné.

4) Připoutejte se – k životu... Používejte bezpečností pásy a to i na zadních sedadlech, malé děti dejte do autosedaček. V roce 2013 zemřela 1/3 lidí jen proto, že nebyli připoutáni.

Děti patří do autosedaček, ne do náruče Děti patří do autosedaček, ne do náruče | profimedia.cz

5) Přestávka prodlouží cestu, ale i život – Dodržujte odpočinkové přestávky. Češi rádi vyráží večer, aby se už mohli koupat v moři, ale netuší, že nejvíce nehod v noci způsobuje únava a mikrospánek.  Nejkrizovější jsou hodiny mezi dvou a čtvrtou v noci, kdy vás může přepadnout mikrospánek, ale ve stejný čas padá únava na řidiče i přes den

6) Co nevidím, to neovlivním – Řidiči stále smskují a telefonují za volantem, i když mohou dostat pokutu, v poslední době si dokonce kontrolují i profily na sociálních sítích. Odolejte a soustřeďte se jen na řízení.

7) Pravidlo čtyř vteřin – Dodržujete bezpečnou vzdálenost od ostatních aut, minimální rozestup je na 4 vteřiny. Sledujte značky, které upozorňují na uzavírky, a včas zpomalte. Nedodržení bezpečné vzdálenosti je také častou příčinnou nehod.

Přehled velkých oprav na dálnicích během léta Přehled velkých oprav na dálnicích během léta | Zbyněk Pecák

Uzavírky? Budou, ale...

Ministerstvo dopravy slíbilo, že uzavírky v létě budou minimální. Dálnice D1 mezi Prahou a Brnem se bude opravovat na osmi místech. Další dvě opravy čekají řidiče při cestě na jih na dálnici D2 směr Břeclav a se stavebními pracemi musí počítat také ve směru z Brna přes Mikulov do Vídně, kde se buduje dálnice na rakouské straně. Naopak další jižní tah, dálnice D3, bude v létě bez oprav. Dálnice D5 z Prahy na Rozvadov bude mít omezení na třech místech.

once269 ( 15. července 2015 22:27 )

Taky jsme u Áček nakoupili k naší plné spokojenosti. Jen na tu dovolenou letos nezbylo. Každopádně takové informace je dobré vědět do budoucna i když nám už pomalejší jízda pro mladé nehrozí

cassiuss ( 14. července 2015 20:57 )

Nebojím se, za 14 dní jedu, před 3mi měsíci jsem koupil v áčkách octavii II a doteď jsem ji ladil a testoval jsem připraven a už se těším!

diskutujici ( 25. června 2015 14:33 )

"...považováno za trestní čin..." Tak to jo

Zobrazit celou diskusi