Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kam vítr, tam Fico: Slovenský premiér udělal při návštěvě Moskvy pěknou ostudu

Slovenský premiér Robert Fico jednal v Moskvě s prezidentem Putinem
Slovenský premiér Robert Fico jednal v Moskvě s prezidentem Putinem  (Autor: Reuters)
Autor: dce, ČTK - 
3. června 2015
07:15

Slovenský premiér Robert Fico navštívil v úterý Moskvu a její státníky. Setkal se s prezidentem Vladimirem Putinem a obrátil se i na ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Jenže svou roli usmiřovatele bere trošku zvláštně – zvládl podpořit názory obou znepřátelených vůdců, a to takovým způsobem, že udělal v Rusku pěknou ostudu.

Slovensko doufá, že přispěje k řešení ukrajinské krize jednáním mezi znepřátelenými stranami, uvedl premiér Robert Fico během jednání s předsedou ruské poslanecké sněmovny Sergejem Naryškinem.

Ale spíše než aby Fico usmiřoval Rusko s Ukrajinou, přihříval na návštěvě na východě svou malou slovenskou polívčičku. V dlouhých rozhovorech s prezidentem Putinem i premiérem Dmitrijem Medveděvem tvrdě oponoval sankcím Evropské unie uvaleným na Rusko.

„Určitě neřeknu poprvé, že není třeba řinčet zbraněmi, není třeba žádných sankcí, ale je třeba vést věcná jednání,“ řekl Fico podle agentury TASS. Podle strohé zprávy, publikované na webových stránkách ruského prezidenta, byla schůzka věnována „klíčovým otázkám dvoustranné spolupráce a aktuálním mezinárodním tématům“.

Jenže si to Fico asi nechtěl rozházet ani na Ukrajině a potencionálně i v Evropské unii. Neopomněl také zdůraznit loajalitu Bratislavy vůči společné unijní politice. ƒ„Slovensko je členem EU a podporuje jednotné stanovisko k situaci na Ukrajině. Jako svrchovaný stát si ale vyhrazujeme právo hájit své národní zájmy, aniž bychom narušovali jednotu a jednotné stanovisko EU,“ uvedl Fico. „Nechceme, aby se Ukrajina stala novou Libyí nebo Irákem,“ dodal.

K Ficově faux-pas se vyjádřil i Karel Schwarzenberg, který se nedávno dostal na seznam osob nežádoucích v Rusku. „Je to omluvitelné, pokud zajistí velké věci pro Slovensko. Pokud to bude jako u Miloše Zemana, který dostal od Putina jen sliby, tak to za to nestojí,“ řekl podle serveru cas.sk kníže.

kacota ( 3. června 2015 22:34 )

Krásny opis dá sa len súhlasiť, akurát že " nemáme šťastie" - to znamená v preklade - nevieme zvoliť nikoho normálneho Inak tento hlavatý *** čo narobil kiksov, to už tromflo aj tých ujov dokopy..

tgbg ( 3. června 2015 17:47 )

Další bývalý komunista, další rusřitník. Putler stejně takové vlezné lidi stejně neuznává, pohrdá jimi. Putler s takovými zrádci a rusřitníky chce vydláždit Rudé náměstí.

treskoplesky ( 3. června 2015 15:18 )

To i Slováci to tady popsali věrně, ty rudý hňupe.

treskyplesky1 ( 3. června 2015 15:08 )

treskoplesky ( 3. června 2015 15:07 )

Jsi kus vola, i v repoles

Zobrazit celou diskusi