Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Porod se zakázaným skákáním na břicho: Čtyři příběhy, kdy šlo o život dítěti nebo matce

Autor: Daniela Soukalová - 
2. června 2015
18:11

Zmrzačené dítě na porodním sále a drsná nelegální technika. Případ Jany Blaťákové rozdělil maminky na dva tábory. Na jedné straně stojí ty, kterým porodníci tlakem na břicho způsobili velké poporodní komplikace. Na straně druhé zase ženy, které svoje utrpení vnímají jako pomoc, která možná zachránila jejich dětem život. Přinášíme čtyři příběhy, o které jste se s námi podělili.

Přidušený velký kluk

Paní Vendula ze Šumperka popisuje, jak jí drsná metoda zachránila dítě s velkou porodní vahou. „Při porodu i po nástřihu hráze jsem nemohla Tomíka vytlačit a sestra mi třikrát skočila na břicho – měla jsem tam potom velké modřiny. Syn se narodil modrý, přidušený, ale jinak v pořádku s porodní váhou 4210 gramů a 54 centimetry. Dnes chodí už do první třídy a ve škole je moc šikovný. Až teď mi došlo, že to mohlo skončit úplně jinak,“ řekla paní Vendula pro Blesk.cz.

Matku zachránila až uklízečka

Pro paní Alenu byl porod 22hodinovým kolotočem, ve kterém si jí nikdo nevšímal. A to dokonce ani ve chvíli, kdy se jí po porodu za použití tlaku na břicho udělalo zle. „Nemohla jsem dýchat, pálilo mě na hrudi a ve spáncích mi pulzovala šílená bolest. Všichni ze sálu odešli, nechali mě samotnou. Naštěstí přišla uklízečka. Pamatuji si pak už jen to, že volala doktora, a dál už nic,“ zmiňuje paní Alena. Probrala se až po hodině a půl, napojená na EKG, na kyslíku a na kapačkách. „Bylo mi řečeno, že jsem usnula, a ani v papírech o tom žádný záznam není,“ dodává.

Hlavičku konečně venku

S komplikacemi se svěřila i paní Tereza. „V porodních cestách se malému zasekla hlavička a porod nepostupoval. Na císaře už bylo pozdě, dítěti slábly ozvy. Navždycky budu vděčná, že na mě porodní asistentka ‚hupsla‘ a pomohla mi syna vytlačit, z velké části i díky ní je nyní zdravý, protože jinak by se narodil přidušený s možným postižením, ne-li mrtvý,“ myslí si s odstupem paní Tereza.

Sestra se 140 kily a šílená bolest

Paní Marcela čekala chlapečka, který měl mít podle ultrazvuku čtyři kilogramy. Doktoři se rozhodli vyvolat přirozený porod, i když sama chtěla císařský řez. „Doktor mávl na sestru, která stála na jedné straně porodní kozy. Sestra zkřížila ruce a těmi a celou vahou svého těla, dobrých 140 kilogramů, mi skočila na břicho. Projela mnou šílená vlna bolesti,“ zmínila paní Marcela. Její příběh nemá šťastný konec. Syn přišel na svět s porodní vahou 4750 gramů a měřil 57 centimetrů, vůbec neplakal, byl přidušený a celý modrý.

„Já měla roztrženou hráz, šili mě zevnitř i zvenku, celkem asi šedesát stehů. Druhý den ráno mi stehy praskly a šili mě znova. Tak hrozný porod už bych nikdy nechtěla zažít, trpěla jsem dlouho a dodnes ještě trpím únikem moči. Syn měl zdravotní problémy následkem přidušení a dodnes má,“ uvedla paní Marcela.

Odborník: Takhle nikdy!

„Můj názor na Kristellerovu expresi je naprosto negativní. Jde o metodu zakázanou z dobrého důvodu. Nedoporučuji žádný tlak na dělohu, protože nikdo není schopen zcela odhadnout sílu, kterou vyvine. Podle mých zkušeností je v případě komplikací vždy lepší použít kleště nebo vakuumextraktor,“ říká docent Jaroslav Feyereisl, ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí.

Čtěte v aktuálním Aha! pro ženy: Šokující zpověď maminky postižené Lucinky. Co se dělo po hrůzném porodu!

Video Lékař rodil holčičku nepovoleným způsobem! Rodiče: Zmrzačil nám dítě! - archiv Blesku
Video se připravuje ...

Čtěte už v úterý v Aha! pro ženy: Šokující zpověď maminky postižené Lucinky. Co se dělo po hrůzném porodu! Čtěte už v úterý v Aha! pro ženy: Šokující zpověď maminky postižené Lucinky. Co se dělo po hrůzném porodu! | archiv

Zobrazit celou diskusi