Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nelegální uprchlíci utíkají i přes Česko: Kudy nejčastěji?

Kudy utíkají uprchlíci přes Česko?
Kudy utíkají uprchlíci přes Česko?  (Autor: Infografika Blesku, Reuters)
Autor: simao - 
3. června 2015
05:02

Na jihu Evropy řeší přívaly uprchlíků, Evropská komise je chce legálně přemisťovat po Unii - tedy i do Česka. Nejdříve se mluvilo o pětistovce, poté tisícovce uprchlíků pro ČR. Jejich skupinky však již v Česku čas od času jsou. Nelegálně. Snaží se přitom často dostat dál na Západ. Na Ústecku opět zadrželi další skupinu Afričanů mířících ke státním hranicím.

Řada uprchlíků bere Česko pouze jako přestupní stanici - zemi, přes kterou se nějak musí dostat. Díky Schengenskému prostoru, kdy je na hranicích nečekají pasové kontroly, se jim to občas povede, přibylo však i těch, které policie odhalí. A nepomohou jim při tom ani připravené falešné pasy.

Policie v Ústeckém kraji tento týden zadržela pětici Afričanů, kteří mířili z Maďarska do Německa. A krajská policejní mluvčí Alena Bartošová Blesk.cz potvrzuje, že případy nelegální migrace oproti loňskému roku přibývají. Za celý rok 2014 bylo 155 odhalených případů, přitom za první měsíce loňského šlo řádově o zadržené jednotlivce.

Letos však zadrželi policisté v Ústeckém kraji již 139 nelegálních migrantů. „S nárůstem nelegální migrace cizinců ze zemí Středního východu a Afriky roste také počet ‚záchytů‘ padělaných dokladů. Kontrolami to odhalují policisté cizinecké policie,“ vysvětluje Blesk.cz Alena Bartošová, mluvčí policie Ústeckého kraje.

Migranti používají různé prostředky, jak Česko překonat. Dálkové autobusy, osobní automobily i dodávky, vlaky. Trasy pro útěk migrantů jsou různé, často však souvisejí s trasami autobusů a vlaků. Nelegální uprchlíci k nám míří často z Maďarska - přes Slovensko či Rakousko. Cíl je při tom stejný: země zaslíbená, Německo.

O tom, že případů přibývá, svědčí i poslední události z Ústeckého kraje. „Během akce vyhlášené na 25. dubna 2015 policisté při kontrole autobusu na dálnici D8 narazili na početnou skupinku migrantů. Třináct Somálců, deset mužů a tři ženy, cestovalo přes naše území v mezinárodním linkovém autobuse na trase z Říma do Berlína,“ uvedla Bartošová a dodala: „O dva dny později byli opět na D8 v mezinárodním linkovém autobuse kontrolováni další dva Somálci, 17 a 19 let. I oni policistům předložili padělané ‚italské‘ doklady. Cizinci byli v rámci readmisní dohody předáni rakouským orgánům.“

Po zatčení bývají cizinci často umístěni do záchytných zařízení. Od začátku roku cizinecká policie na hlavní migrační trase, která vede přes sever Čech do Německa, zadržela již zmiňovaných 139 nelegálních migrantů. Z toho 42 jich objevili policisté ve vlacích nebo v nádražních halách, 51 v mezinárodních autobusech, které jezdí po D8 do Německa, a 46 v automobilech.

Snahy nelegálních migrantů pokračovaly přitom i v květnu. Nejprve byli zadrženi dva Alžířané s padělanými doklady, cestovali autem. Poté v mezinárodním autobusu z Maďarska do SRN cestovali dva Íránci - 32letý muž a žena. Falešné doklady si měli sehnat v Turecku. Falešnými „italskými“ doklady se prokazovala i trojice mladých mužů ve věku 17 až 27 let z Gambie a Somálska, které policie odhalila 17. května.

„V souvislosti s nárůstem nelegální migrace cizinců zintenzivňují policisté cizinecké policie pobytové kontroly. Zaměřují se především na hlavní migrační trasy. Cizinci často využívají mezinárodní spoje prostředků hromadné přepravy osob,“ upozorňuje Bartošová.

ivoadler ( 3. června 2015 11:16 )

Právo na volný pohyb osob využívali antikomunisté k rozbíjení socialistické soustavy. Teď se to těm blbcům vymstilo. Ten pohyb osob nemůže být tak volný, jak si někteří blbci myslí.

sores ( 3. června 2015 10:05 )

Vůbec nejsem dožraná na uprchlíky, ale na politiky a celou vládu v každém státě kteří dají souhlas vstupu uprchlíků do svého státu a nedají příkaz zavřít pro uprchlíky hranice!Každý přeci jde za lepším životem pokud to má umožněno a oni to díky vládě mají umožněno.V Česku je ubytují, dostanou dávky atd. a to jenom proto, že to lidem nevadí, nic proti tomu nedělají a dovolí vládě kterou si češi zvolili aby něco takového dělala.Cikáni u nás také nemakají a dostávají prachy jen tak od státu, vlastně od lidí jejich daní. Uvědomte si, hloupí kdo dává a ještě hloupější kdo nebere!Takže c.ikáni berou a uprchlíci budou také brát. Za vše může vláda, ta přeci rozhoduje a ne občani.Takže se vztekejte na vládu a ne c.ikány a uprchlíky.Kdo by zadara nebral že, jen b.lbec.

buban ( 3. června 2015 09:29 )

Nečinně přihlíží. Situace ve Vídni v tramvaji minulý týden: v oddíle s 10 sedadly sedělo 7 plachetkářů, chování ředitelů zeměkoule.

amarize ( 3. června 2015 09:08 )

Poslat zpátky do Afriky bojovat proti ISIS.

amarize ( 3. června 2015 09:05 )

MOC HEZKY NAPSÁNO

Zobrazit celou diskusi