Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České babyboxy v Rusku pomáhají: Místní proti nim přesto protestují

Dítě odložili do babyboxu v Praze 6.
Dítě odložili do babyboxu v Praze 6.  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: ČTK - 
3. června 2015
08:35

V Rusku se znovu diskutuje o babyboxech, jejichž první vzorky dovezené z Česka se už v ruských městech objevily před čtyřmi lety. Přestože zařízení na záchranu nechtěných novorozenců, které v Rusku dostalo název Kolébka naděje, má v zemi stále mnoho odpůrců, vážně se prý uvažuje o jeho rozšíření v Moskvě. 

Patronka projektu Jelena Kotovová podle agentury TASS zaslala na moskevskou radnici oficiální žádost o zřízení babyboxů v hlavním městě. Návrh má podporu řady vlivných institucí, mimo jiné i Vyšetřovacího výboru, který je ruskou obdobou americké FBI. Mluvčí výboru Vladimir Markin označil babyboxy za důležitý nástroj ochrany dětí. „Svou pozitivní roli v Rusku už dokázaly,“ řekl novinářům Markin. 

Prvního klienta zaznamenaly ruské babyboxy koncem roku 2011 v jihoruském Soči. Tamní zařízení bylo dovezeno z České republiky a jeho další exempláře se postupně začaly šířit. Dnes babyboxy zdárně plní svou funkci například v Leningradské a Kurské oblasti nebo v Permském či Stavropolském kraji. V Moskvě ale stále žádné nejsou. 

Do čela ruských odpůrců babyboxu se - podle ruských médií dosti překvapivě - postavil dětský ombudsman Pavel Astachov. Letos v březnu dokonce vyzval ruskou generální prokuraturu, aby se šířením babyboxů začala zabývat. „Tyhle dětské bedýnky odporují nejen mnoha ruským zákonům, ale i morálním zásadám,“ zdůvodnil ombudsman svůj odpor. 

Rozhodující možná bude podpora Kremlu. Hlasitým stoupencem babyboxů se stal vlivný podnikatel Alexandr Brečalov, který je spolupředsedou Všeruské lidové fronty, celostátního sdružení řízeného hlavní vládní stranou Jednotné Rusko. Brečalov chce organizovat semináře o užitečnosti babyboxů a přesvědčovat jejich odpůrce. „Je to projekt, který zachraňuje životy. Pokud ho někdo neuznává, je to jen z neznalosti,“ řekl agentuře TASS.

zauber ( 3. června 2015 17:44 )

Neuznávám útulky pro psy, protože každý kvalitní pes má svého kvalitního pána. Kvalitní dítě má v 99% kvalitní rodiče, kteří ho nebudou anonymně házet do nějakého baby boxu pro prostitutky většinou cikánského, či jiného pouličního původu.

jana999 ( 3. června 2015 10:04 )

já si to taky myslím, spíš nechápu, když dnes děcko někdo zabije a do toho babyboxů ho nedá

dumik ( 3. června 2015 09:58 )

nejen v Rusku mají babyboxy odpůrce, ale i v EU, ale myslím, že jim patří veliké ANO

Zobrazit celou diskusi