Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Polský detektiv unesl Nikolku z Norska: Šest metrů po laně za záchranou!

Autor: Petr Šour - 
3. června 2015
07:06

Polský detektiv Krzysztof Rutkowski (55) proslul schopností zařídit prakticky cokoliv a neštítí se špinavé práce, někdy i na hraně zákona. Jako v roce 2011, kdy z Norska unesl malou, tehdy devítiletou Polku Nikolu Rybku.

Rutkowskému zazvonil červnu 2011 v kapse telefon a ve sluchátku se mu ozval hlas plačící Polky. „Stěžovala si, že si v Norsku tamní neblaze proslulá sociálka Barnevernet, které já říkám Hitlerjugend, přišla pro její dceru do školy. Jen proto, že prý byla smutná,“ vzpomíná Rutkowski na začátek svého možná nejznámějšího případu.

Přijel za rodiči do Norska a slíbil, že udělá vše proto, aby Nikolu dostali zpět. „Jsem tvrdý chlap, když jsem však viděl prázdný pokoj malé Nikoly, slzy se mi draly do očí,“ přiznal detektiv.

Video Únos jak z akčního filmu! Rutkowski popsal svůj nejznámější případ - Jan Jedlička, Petr Šour, Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Rutkowski vybral nejlepší plán, jehož součástí bylo tajné propašování mobilu k malé holčičce. To se podařilo a pak už nic nebránilo akci. Rodiče odjeli do sousedního Švédska a Rutkowski sehnal své chlapy, hlavně bývalé vojáky.

Večer Rutkowski Nikolce poslal textovou zprávu, aby se připravila. Nikola jej informovala, že je ve svém pokoji v prvním patře. Jeho muži vyhodili speciálně připravené lano na parapet.

„Tam byla velmi problematická situace. Dítě, kterému bylo devět let, muselo sjet po laně z výšky šesti metrů,“ řekl Rutkowski. Stačila jedna chyba a celá akce mohla skončit tragédií.

Video Luxusní barák a výbava jak z akčního filmu! To je Rambo Rutkowski - Jan Jedlička, Petr Šour, Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Nikolka podle instrukcí lano připevnila k rámu postele a sama se vsoukala do připraveného pásu. Pak vylezla oknem a spustila se dolů, kde ji chytil jeden z mužů do náručí. Odřízl lano a s dívenkou utíkal k autům, připraveným k odjezdu.

Pak už stačilo jen dostat Nikolu z 30tisícového Larviku přes hranice do Švédska. Setkání s rodiči bylo plné slz. Konečně mohli zase sevřít svoji dcerku v náručí.

Rodiče celou akci financovali, prodali kvůli tomu veškerý svůj majetek v Norsku. Norské úřady pak zažalovaly manžele Rybkovy pro únos. Soud v polském Štětíně na konci roku 2011 žádost o návrat dívky do Norska zamítl.

Video Zprávy: Jak bydlí polský James Bond, co unáší děti? A uprchlíci v Řecku: Strach nebo soucit? - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Nikolka dodnes spokojeně žije a chodí do školy v Polsku. „S jejími rodiči se stále stýkám, ale bohužel jejich manželství tak krizové situace neustálo a oni se rozvedli,“ zakončil Rutkowski. Z celého případu mu zůstaly na stěně jeho kanceláře obrázky, které mu vděčná Nikola namalovala.

„Myslím, že kdybych se dnes objevil v Norsku, tamní policie by mě strašně ráda vyslechla. Ale zákaz vstupu na území Norska jsem nikdy nedostal,“ směje se muž, kterého Norové od případu Nikoly oficiálně titulují Polský Rambo.

otylie.z.bolivie ( 3. června 2015 15:11 )

právě

kajenka52 ( 3. června 2015 14:46 )

ano je to tak.

otylie.z.bolivie ( 3. června 2015 14:40 )

Ano, taky si myslím.

otylie.z.bolivie ( 3. června 2015 14:10 )

Barnevernet prý už podporuje českou a slovenskou sociálku finančně.

kajenka52 ( 3. června 2015 14:04 )

O tomto prípade natočili Poliaci aj film. Dievča bolo zobraté barnavernetom , že bola v škole smutná a keď sa jej učiteľka opýtala čo jej je, tak povedala,že jej polská babička je chorá a preto je smutná. Snaživá učiteľka to nahlásila tejto fašistickej organizácie. Službu tohoto pána využil aj ruský chlapec ktorého zobrala táto organizácia spolu s jeho maličkým bratom ešte kojencom. Chlapec išiel do knihovne a vyhľadal si ho na internete . Tento Poliak ho uniesol a odovzdal rodičom ale mladšieho brata sa mu nepodarilo lebo boli daní každí do inej pestúnskej rodiny. Táto tragédia sa tu deje každý deň a týka sa to aj samotných nórov ktorí majú strach a mlčia o svojich traumách. Deti sa berú nielen v Norsku ale aj v Anglicku, Nemecku, Švedsku a stále je tá istá organizácia...... Toto bude zavedené aj v našich štátoch.

Zobrazit celou diskusi