Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soud zrušil rozsudek nad guru Járou! Bude teď volný?

Autor: ljš, ČTK - 
26. května 2015
12:14

Chytli ho na Filipínách, ve vězení ale možná nakonec neskončí! Olomoucký vrchní soud zrušil v neveřejném zasedání rozsudek nad zakladatelem esoterické školy Poetrie Jaroslavem Dobešem alias guru Járou a jeho spolupracovnicí Barborou Pláškovou, kteří čelí obžalobě ze znásilnění.

"Vrchní soud v Olomouci rozhodl v neveřejném zasedání ve věci obžalovaného Jaroslava Dobeše a obžalované Barbory Pláškové tak, že se napadený rozsudek z podnětu všech podaných odvolání zrušuje v celém rozsahu a věc se vrací soudu prvního stupně, aby učinil nové rozhodnutí," řekl dnes mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Vladimír Lichnovský.

Důvody, kvůli kterým byl verdikt krajského soudu zrušen, Lichnovský zatím ponechal bez komentáře. "K odůvodnění tohoto rozhodnutí se bude možno vyjádřit až v okamžiku, kdy jeho písemná verze bude doručena všem účastníkům," uvedl.

Guru Jára byl zadržen v pátek 15. května příslušníky filipínské imigrační policie ve městě Dapa na ostrově Siargao společně s Pláškovou. České úřady poté zahájily jednání o jeho deportaci do Česka.

Rozhodnutí soudu by na jejich vydání do Česka mít vliv nemělo. Oba jsou totiž nadále vedeni jako uprchlí a v případu zůstávají obviněnými. Po jejich návratu do země by pak soud rozhodl o případné vazbě. "Mají ale právo žádat, aby soud znovu provedl výslechy svědků, důkazy apod. od té doby, co bylo proti nim řízení vedeno jako proti uprchlým," doplnil pro Blesk.cz renomovaný právník Jan Černý.

Dobeš podle obžaloby ženy a dívky na různých seminářích takzvaně "odháčkovával". Tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, které v nich zanechali dřívější sexuální partneři a které jim prý znemožňovaly žít plnohodnotný život. "Guru Jára" pak tyto takzvané háčky sexuálním aktem údajně uvolňoval. Klientky školy však o této metodě nic nevěděly, většinou jim byla nabídnuta na konci i vícedenních seminářů, aniž věděly, jak metoda probíhá. Podle obžaloby, která popisovala osm takových případů v letech 2004 až 2007, se u poškozených projevila posttraumatická stresová porucha.

Semináře se konaly na několika místech včetně domu ve Zlíně a statku na Olomoucku. "Odháčkováním" podle obžaloby prošlo asi 350 žen. Řada z nich se mu podrobila dobrovolně, jiné však nikoli.

lightyellow ( 4. srpna 2015 19:03 )

Co znamená "okamžiku, kdy jeho písemná verze bude doručena všem účastníkům,"? To jako čekají, než se to dostane na Filipíny za Járou? Jak to chtějí udělat, když nebyli ani schopni mu dát vědět, že ho stíhají dozvěděl se to až v base.. To asi budeme čekat věčně..

zemekf ( 26. května 2015 17:16 )

Jára je kpouzelník !!! Z hejna slepic, udělal stádo krav - Já to říkal furt, že je tam něco divného ....... Esoterické blbky neunesly, že nejsou samy jedinné ))))))))) Typuju, že přefik nějakou potentátskou dcerunku, ne-li přímo někerou Zlínskou VIP - proto ta paleta ))))))))))))) Vysokoškolačky, esoterika, duševno a platit za štrych ))))))))))))) - blbky )))))))))))

Zobrazit celou diskusi