Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojtíšek má zase obě nožičky! Po 265 dnech...

Autor: Tereza Hodáliková - 
25. května 2015
15:29

Dlouhých 265 dní… Přesně takovou dobu musel Vojtíšek (10 měsíců) čekat na svoje náhradní nožičky. Ty jeho mu totiž tři dny po porodu museli lékaři amputovat! Rodina je nadšená, Vojtíšek prý až tak moc ne…

Pátého srpna přišla na svět dvojčátka Štěpánek a Vojtíšek. Už v bříšku maminky ale oběma hochům hrozila smrt, oba ale přežili. Avšak za cenu, že druhému z chlapců museli lékaři amputovat tři dny po narození nožičky… Teď se příběh pomalu uzavírá, nejdříve dostal Vojtíšek od lékařů z motolské nemocnice první protézku, teď i druhou.

„První večer 30. dubna, když jsem manželovi ukazovala, jak se ta nová protéza nandavá, se mi podařilo urvat ventilek. Proto jsme ji museli nechat opravit. Teď už má obě dvě,“ říká maminka Miriam Měsková s tím, že Vojtíšek se s protézkami pěkně pere: „Když má na sobě jednu, tak je v klidu a vůbec mu to nevadí a je jedno, na které noze ji zrovna má. Když má ale nasazené obě, tak je vzteklý a hned simuluje, že chce spát.“

To ale podle maminky není jediný problém… „Hodně se v tom potí, a tak mu stejně po čase vždy sklouzne, ale to je věc zvyku. I ta kůže se musí přizpůsobit a pak se bude i méně potit,“ popisuje maminka.

A do třetice teď rodina řeší i Vojtíškův postoj k celé situaci. Připadá jim, jako by se mu přestalo chtít snažit se, bojovat… „Je takový rezignovaný, co se týče pohybového vývoje. Přestal být na bříšku a spíš leží na zádech. Hodně často přepadával na obličej a dost ho to demotivovalo. Teď má ale na protézách závaží a má mu to pomoci, aby nepřepadával,“ dodává.

Maminka prozradila Blesku i to, jaké další plány mají doktoři s Vojtíškem. „Další krok s protézami bude to, jak ho postavit. Zatím přemýšlí, jak to vlastně udělat,“ prozradila Miriam Měsková.

Výšlap na Sněžku pro Vojtíška

Vojtíškovi a jeho rodině pomůže akce nadačního fondu KlaPeto, která bude letos pořádat už třetí charitativní výstup na Sněžku. Blesk tuto akci podporuje. Na nejvyšší horu Česka vyrazí 30. května i handicapovaný atlet, mistr ČR a rekordman v hodu diskem a oštěpem Jaroslav Petrouš.

„Vojtíšek se akce také zúčastní, na zádech ho vynese můj manžel,“ slibuje maminka Miriam Měsková.

Zúčastněte se akce, nebo už nyní můžete přispět na transparentní účet Nadačního fondu KlaPeto: 2200692979/2010. Také můžete zakoupit speciální tričko za 200 Kč, které bude k dostání na webu www.klapeto.eu

293322255666 ( 25. května 2015 17:14 )

jastana - dej sem své foto, abchom se pobavili. Sama seš škaredá jak noc

Zobrazit celou diskusi