Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maročan podezřelý z útoku v Tunisku má alibi: V době útoku byl v Itálii. Možná ale pomáhal

Autor: ČTK - 
21. května 2015
15:07

Dvaadvacetiletý Maročan, který byl tento týden v Itálii zadržen kvůli podezření z podílu na útoku na muzeum v Tunisu, byl v době atentátu podle prokuratury v Itálii. Atentát na muzeum Bárdá byl spáchán 18. března a zemřelo při něm 22 lidí, převážně turistů.

Tuniské úřady v této souvislosti zatkly dvě desítky podezřelých, o nichž předpokládají, že mohli být členy buňky, která útok připravila. Útoku se zúčastnili dva střelci a přihlásila se k němu radikální skupina Islámský stát (IS).

V Itálii v úterý zadrželi Maročana Abdalmadžída Tavíla. Měsíc před atentátem se dostal do Itálie na jedné z lodí s imigranty. Sicilské úřady ho kvůli nezákonnému překročení hranic ze země vypověděly, mladík ale v Itálii zůstal.

Zadržený Maročan podle všeho v den útoku byl v Itálii. Jeho bratr ukázal testy z hodin italštiny, kterých se Abdalmadžíd údajně zúčastnil. Chodí na vyučování italského jazyka dvakrát týdně a v týdnu v době útoku byly lekce 16. a 19. března.

Maročan byl zatčen na základě tuniského zatykače v domě své matky v obci Gaggino u Milána a byl obviněn, že se podílel na přípravě atentátu. Podle tuniských úřadů poskytl nepřímou pomoc.

K případu se dnes v parlamentu vyslovil ministr vnitra Angelino Alfano. Řekl, že v únoru, kdy Tavíl na Sicílii dorazil, Itálie neměla informace o jeho zapojení do teroristických aktivit. Mířil tím na poslance, kteří jsou proti přijímání uprchlíků a poukazují na to, že se s nimi do Itálie dostávají islámští extremisté.

Alfano řekl, že Maročan po příjezdu prošel rutinní kontrolou a byly mu odebrány otisky prstů, na jejichž základě pak byl identifikován pro zadržení. Souhlasil prý také s testem DNA, který ho má definitivně spojit s mužem hledaným v Tunisku. Byl z Itálie vypovězen a úřady s ním až do úterý neměly spojení. Alfano přiznal, že bez ohledu na tuniské vyšetřování po Tavílovi začala jako po podezřelém pátrat rovněž italská policie. Mladík prý nedocházel do žádné mešity a v jeho bydlišti se nenašel korán.

Mluvčí tuniského ministerstva vnitra odmítl komentovat informaci o Tavílově pobytu v den útoku, ale řekl, že si je jist, že jde o hledaného člověka. "Pro nás je to osoba, po níž pátráme, a budeme s italskými kolegy jednat o vydání," řekl.

Mladíkova matka řekla, že její syn nemá s atentátem nic společného a že zprávy o něm sledoval spolu s ní v televizi. V polovině dubna také italské policii oznámila, že syn pohřešuje svůj pas.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi