Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hlava děravá: Američanka má v mozku díru o velikosti citronu

Cole má kvůli díře problémy s vnímáním prostoru, ale třeba i s nejjednodušší matematikou. Kdyby byl otvor blíže k čelu, znamenalo by to těžké postižení.
Cole má kvůli díře problémy s vnímáním prostoru, ale třeba i s nejjednodušší matematikou. Kdyby byl otvor blíže k čelu, znamenalo by to těžké postižení.  (Autor: Facebook)
Autor: Štěpán Šimůnek - 
21. května 2015
08:06

Odmala má problémy s obyčejným sčítáním a odčítáním, ztrácí se v obchodech a neumí přečíst čas z hodin. Důvod? Američanka Cole Cohen (26) má v mozku díru velkou jako citron!

Felčaři nejdřív přisuzovali její problémy syndromu ADHD čili dědičné poruše pozornosti. Příčina byla ale jinde. „Poslali mě na magnetickou rezonanci a pak mi ukázali snímek mého mozku . Řekli, že ten velký černý flek na levé straně je díra. Málem jsem omdlela.“

Kde se otvor o velikosti citronu, vyplněný mozkomíšním mokem, vzal, nebyl dívce z Portlandu dodnes nikdo schopen říct. „Kdyby se nacházel v čelním laloku, znamenalo by to těžké mentální postižení. Naštěstí je v oblasti temenního laloku, což není fatální,“ tvrdí lékař Stuart Volt. Cole díra i tak velmi ztrpčuje život. „Na přechodu třeba neodhadnu, jak daleko je auto, které se ke mně blíží. Neumím číst v mapách, nedokážu vycítit, jak dlouho má trvat objetí,“ vypočítává dívka, která musí mozek pravidelně trénovat.

„Víc zaměstnávám levou část. Třeba ikony na ploše počítače mám vlevo, a když s někým mluvím, sednu si po jeho pravici,“ vysvětluje.

y1xcvbnm ( 5. srpna 2015 08:11 )

No prosím, díra v mozku !!! Další blbost uveřejněná Bleskem. Prostor pro diskusi tu je. Tak se vyjadřujte !!!

Zobrazit celou diskusi