Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová léčba: Lékaři vrátili pacienta po mrtvici zpět do života za 14 dní

Pavel Stochla 14 dní po mrtvici: „Chodím, mluvím, žiju!“
Pavel Stochla 14 dní po mrtvici: „Chodím, mluvím, žiju!“  (Autor: Bison & Rose)
Autor: Iva Dvořáková - 
11. září 2015
05:00

Dnes by na panu Stochlovi z Berouna nikdo nepoznal, že před měsícem prodělal závažnou cévní mozkovou příhodu. Po příjezdu záchranky byl bezvládný a nehýbal rukou ani nohou. Na operační stůl se dostal po 4 hodinách, a i když to je poměrně dlouhá doba, lékaři ho přesto zachránili.

Do života se vrátil po 14 dnech

Pavel Stochla je sportovec, nekuřák a zdravě se stravuje. Proto by vůbec nečekal, že právě jeho postihne mrtvice. „V neděli jsem vyrazil s dětským turistickým oddílem na výšlap do přírody. Druhý den ráno se mi udělalo v kuchyni nevolno, omdlel jsem a poranil si hlavu,“ vypráví Stochla.

Když přijela záchranka, pacient nebyl při vědomí a nehýbal rukou a nohou. Sanitka zamířila rovnou do Fakultní nemocnice Motol a lékaři diagnostikovali cévní mozkovou příhodu.

„Ten den jsem měl službu a po vyšetření jsem zjistil, že pan Stochla má ucpanou cévu mozku. Rozhodl jsem se mu provést trombektomii. To je nejnovější metoda, která nám lékařům dává k dispozici ještě pár hodin navíc na léčbu, protože u mrtvice se vždy hraje o čas,“ vysvětluje primář Aleš Tomek, předseda Cerebrovaskulární sekce.

„Už třetí den po zákroku jsem se mohl volně pohybovat, ale v nemocnici jsem si pobyl kvůli dalším vyšetřením ještě 14 dní. Dnes je to měsíc od operace a cítím se poměrně dobře. Chodím na procházky, rehabilituji, nemám potíže s pamětí ani řečí. Pomalu ale jistě se vracím k normálnímu životu. A za to vděčím špičkové léčbě zde v motolské nemocnici. Doktoři tu jsou opravdu machři,“ uzavírá s vděčným úsměvem Pavel Stochla.

Jak se běžně léčí mrtvice

Nejdůležitější je, aby se pacient dostal co nejdřív na specializované zdravotnické pracoviště. Na centra cerebrovaskulární péče nebo do iktových center. Tam neurolog začne ihned s trombolýzou. To je invazivní léčebná metoda používaná k rozpuštění akutního uzávěru některé z mozkových tepen krevní sraženinou. Novinkou v léčbě je trombektomie.

Co je trombektomie

Trombektomii provádí intervenční radiolog. Malý aparátek se zavede do žíly v třísle. Na konci má speciální „drátek“, který směruje až do mozku ke sraženině. Na něj se krevní ucpávka „namotá“ a opatrně se odstraňuje pryč. „Obnoví se tím okamžitě zásobení mozku krví. Jedná se o velice precizní zákrok, který se celou dobu monitoruje pomocí nejmodernějších zobrazovacích metod,“ vysvětluje doktor Miloslav Roček a dodává: „Výhodou pro pacienta je, že zákrok je miniinvazivní a probíhá pouze při lokální anestezii.“

Podívejte se na video, jak probíhá trombektomie:

Video Jak probíhá trombektomie? - Zdroj: Bison & Rose
Video se připravuje ...

Mrtvice v číslech

  • Každý rok u nás postihne mrtvice asi 50 tisíc lidí
  • Z toho 10 tisíc zemře
  • 1/3 přeživších zůstává těžce postižená, další lehce a poslední třetina je bez následků
  • Kdy volat záchranku:
  • U nás je péče o lidi po mrtvici na vynikající úrovni. Přesto platí, čím dříve je pacient v rukou odborníků, tím lépe. Léčba je totiž možná jen v prvních 6 hodinách. Kdy tedy sanitku volat?
  • Když má pokleslý koutek: Vyzvěte postiženého k úsměvu, a pokud se jedna strana hýbe méně, volejte pomoc.
  • Když nehýbe končetinami: Nechte pacienta předpažit na 10 sekund. Pokud poklesne jedna ruka nebo je nehybná, volejte 155.
  • Když má poruchu řeči: Zeptejte se na něco a zhodnoťte, zda je řeč zřetelná, srozumitelná a zda vám vůbec rozumí. Pokud ne, ihned volejte záchranáře.

tgbg ( 11. září 2015 09:03 )

No jo, dnes se léčí. Za komoušů se plnily krematoria.

Zobrazit celou diskusi