Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Unikátní zákrok v Motole: Františkovi operovali jícen »šicím strojem«

Autor: Kristýna Beránková - 
26. března 2015
05:00

Speciální metodou operovali jícen pacienta chirurgové z pražského Motola. Františku Němcovi (59) opravili tkáň endoskopem s miniaturním »šicím strojem« na konci.

František Němec prodělal v životě více než šest zápalů plic. Problémy s dýchacím ústrojím trpěl už od dětství, jejich příčinu však odhalili lékaři až v minulém roce. Na vině byla píštěl, která spojovala jícen s průdušnicí.

„Kdykoliv se pacient najedl, hrozilo, že se část potravy dostane do plic a vyvolá zánět,“ vysvětlil gastroenterolog docent Radan Keil. Běžným řešením je náročná operace, při níž nemocnému lékaři rozříznou hrudní kost a otevřou hrudník, aby se dostali k místu obtíží. Pacienta pak čeká dlouhá a bolestivá rekonvalescence.

V Motole se ale rozhodli vůbec poprvé v Česku vyzkoušet novou metodu zvanou Apollo. Pacientovi vsunuli do úst endoskop s malým šicím strojkem na konci. Zákrok trénoval lékařský tým na jícnech prasat. Přestože v místě šití již trvale zůstanou plastové konce stehů, pacient o nich vůbec neví. „Hned po operaci jsem se cítil úplně fit,“ říká František Němec.

Metoda Apollo

  • – Operace stála 50 tisíc korun a uhradila ji nemocnice Motol, běžně hrazena zdravotními pojišťovnami ještě není.
  • – Metodu v současnosti ovládají čtyři chirurgové v Česku, kromě pražského Motola jsou ještě v Jablonci nad Nisou a Ostravě.
  • – Zákrok trvá 20 minut a pacient jde druhý den z nemocnice domů.

Co je to píštěl

Kanálkovité spojení mezi orgány, které působí pacientovi obtíže zejména v podobě infekcí. Propojen může být nejen jícen s průdušnicí, ale i střeva s močovým měchýřem, u žen také konečník s vaginou. Píštěle mohou být vrozené, nebo se vytvořit v průběhu života.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi