Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Před nacisty uprchl z Československa, 20 milionů odkázal vládě! Ale…

Manželé Petraskovi odkázali veškerý majetek americké vládě
Manželé Petraskovi odkázali veškerý majetek americké vládě  (Autor: The Seattle Times)
Autor: ČTK, šim - 
21. května 2015
11:51

Když utíkal před nacisty, jeho jméno znělo Petrásek, nebo Petrášek. Rodilý pražák azyl našel ve Spojených státech, kde žil celý život a předloni tam zemřel. Pak tamnímu ministerstvu financí přišel šek na 847 215 dolarů (20,8 milionu korun). Chtěl se Petrásek odvděčit Spojeným státům za to, že u nich našel azyl?

Peter, který se narodil v Praze zřejmě jako Vlastimil Petrásek nebo Petrášek, pocházel z Československa, o příbuzné přišel za nacistického pronásledování a přes Švýcarsko se mu podařilo uprchnout do USA.  Podle deníku The Seattle Times zemřel Petrasek 5. května 2012 ve věku 85 let a svou ženu Joan přežil o 13 let. Závěť obsahuje jedinou větu bez vysvětlení motivu rozhodnutí bezdětných manželů. Suma bude podle mluvčího ministerstva financí zahrnuta do všeobecného fondu. Byť jde o velkou částku, v rámci amerických výdajů znamená zlomek rozpočtu.

Vzhledem ke stručnosti závěti se nedá přesně říci, co vedlo manžele k jejich rozhodnutí. Několik informací o jejich životě získal americký list od souseda Rona Wrighta, který manžele znal 30 let. Petr zemřel, když byl v domě sám a nalezen byl až po upozornění jiného souseda, který si všiml balíčku, jenž zůstal nevyzvednutý několik dní přede dveřmi.

Vykonání závěti trvalo tři roky a postarala se o to seattleská právnička Carrie Balkemanová. Dokumenty nalezené v domě nezaplnily ani celou krabici. Je mezi nimi školní vysvědčení na papíře s razítkem Československé republiky.

Podle toho, co Petrášek sdělil Wrightovi, nacisté zkonfiskovali majetek Petráškovy rodiny, otce poslali do koncentračního tábora a sestru na práci do Drážďan. Zemřela zřejmě při spojeneckém bombardování města. On sám se prý dostal do mládežnického tábora německé luftwaffe, kde se Petrášek jako velmi mladý naučil létat. Byl prý členem posádky jednoho sestřeleného letadla, ale přežil a podařilo se mu dostat se do Švýcarska.

Jeden z dokumentů svědčí o tom, že Petrášek prošel táborem v americké zóně v Ludwigsburgu a splnil kritéria uprchlíka. Mezi dokumentací se našlo také oznámení o svatbě manželů, která se konala v červenci 1951 v Ottawě. Peter po válce dorazil do Ottawy, kde se seznámil s Joan, jež byla o sedm let starší.

Po několika letech se manželé rozhodli přestěhovat se do Seattlu, kde si Peter našel práci v hutnictví a Joan pracovala jako čalounice. Podle Wrighta byli velmi šetrní a v době, kdy je znal, byli na dovolené v zámoří jenom jednou. Dům si koupili v roce 1958 za tehdejších 15.000 dolarů, ale už tehdy byli schopni zaplatit polovinu a na zbytek si vzali půjčku. V domě se po Peterově smrti našlo množství knih, slovníků a velká sbírka gramodesek s vážnou hudbou.

„Byli to skvělí sousedé. Když jsme se poprvé dověděli, že všechny peníze odkázali vládě, napadlo nás, že to snad není možné. Je tolik jiných organizací, které by si je zasloužily také. Ale asi museli hodně USA milovat a byli jim asi hodně vděční,“ řekl soused Wright.

Dům byl prodán v říjnu 2013 za 241.000 dolarů, na kontě bylo něco přes 678.000 dolarů, zpeněžen byl i ford z roku 1977, sbírka zbraní a obrazů. Po odečtení výdajů a výloh za právní úkony pak zůstalo na šeku pro stát 847.215,57 dolaru.

Peter Winn, který se podílel na převodu peněz, se domnívá, že byl Peter Petrasek "jako válečný uprchlík vděčný zemi, která ho přijala. Ve východní Evropě vyrůstal s lidmi, z nichž mnozí by si s ním s radostí vyměnili místo. Chtěl vyjádřit, jak moc důležité pro něj bylo být občanem USA," sdělil Winn. Joan si přála, aby byl její popel po smrti rozptýlen. Urnu s popelem Petera Petraseka má u sebe Wright. Řekl, že možná v létě popel rozptýlí v horách, ale nespěchá.

Příběhy z pekla! Příběhy z pekla! | Blesk

Knihu si můžete objednat přes SMS: Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: PEKLO mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ. Příklad: PEKLO Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900. Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz

ruudazvostravy ( 21. května 2015 14:27 )

 No kchůrva,s toho majlantu uš můžou ÚSÁči montovat novou atombombu na koreánskího Kymčoka a eště jým zbide na vopčerstvení f Mekáčy.

majojo ( 21. května 2015 13:25 )

Asi tomu nerozumím. Jeho rodiče a sourozenci skončili v koncentračních táborech, On sám se ocitl v táboře Luftwafe. Z toho mi vyplývá jediné: Jeho blízcí v těch koncentrácích dělali dozorce a on sám jako odměnu za beztrestnost odkázal USA pár desítek melounů. No o to si ani socka Obama neopře kolečko.

govana ( 21. května 2015 12:39 )

v pořádku ,ještě že je nenapadlo dědictví zanechat české vládě ...

Zobrazit celou diskusi