Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za týden dvě poruchy u stejného typu letadel: Prý jen náhoda, tvrdí ČSA

Dvě letadla typu ATR měla v jednom týdnu potíže - prý jde jen o náhodu.
Dvě letadla typu ATR měla v jednom týdnu potíže - prý jde jen o náhodu.  (Autor: Uwe Bethke pro planespotters.net)
Autor: dce - 
12. května 2015
14:21

Minulý týden musela kvůli závadě nouzově přistát dvě letadla ČSA. Navíc šlo o stejné typy letounů – a jak se hájí aerolinky? Prý jen náhoda. Obě letadla jsou už zase v provozu.

Jeden týden, dvě letadla stejného typu, dvě různé závady. Ale České aerolinie to nechává v klidu. Podle serveru Echo24.cz odborníci tvrdí, že podobných událostí se během roku stanou desítky. Jsou ale vrtulová letadla typu ATR stále bezpečná?

Jeden z letounů musel nouzově přistát v Hamburku. „V případě neplánovaného přistání pravidelné linky Billund – Praha v Hamburku se jednalo o závadu v systému rozvodu paliva, která byla techniky Czech Airlines Technics přímo na letišti v Hamburku opravena,“ řekl serveru mluvčí ČSA Daniel Šabík.

U druhého letadla, které mělo problém krátce po startu na pražském letišti, není příčina zatím přesně známá. Podle Šabíka se ale týkala jednoho z motorů, který už byl vyměněn. Dodal také, že spolu problémy nesouvisí a šlo jen o náhodu. 

Ročně jde u nás o maximálně desítky podobných případů, ale vše proběhlo bezchybně. Pilot správně při hlášení chyby vypnul motor a přistál pomocí jednoho motoru. To bylo přesně podle manuálu,“ uvedl podle serveru Echo24.cz vedoucí letového oddělení Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Josef Bejdák.

Odborníci na letový provoz tvrdí, že se není čeho obávat – podobně jako u aut se prostě závady objevují i u dobře udržovaných letadel. Letouny typu ATR jsou navíc velmi spolehlivé – a to i ze světového hlediska. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi