Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

8 mrtvých policistů při zásahu proti teroristům: Ozbrojenci chtěli útočit na úřady v Makedonii

Autor: ČTK - 
10. května 2015
12:08

Do ulic vjely obrněné vozy, byl vyhlášen výjimečný stav. Osm policistů zahynulo a 30 dalších utrpělo zranění v Kumanovu na severu Makedonie při zásahu proti ozbrojené skupině, která prý plánovala útoky na makedonské státní instituce.

Při víkendových násilnostech v severomakedonském městě Kumanovo přišlo o život osm policistů a 14 ozbrojenců. Oznámilo to dnes ministerstvo vnitra. Dosud se hovořilo pouze o šesti mrtvých policistech a 30 raněných. Mluvčí ministerstva řekl, že raněno bylo 37 mužů zákona. Policie v sobotu zasáhla proti skupině ozbrojenců, kteří patřili ke skupině, jež plánovala útoky na makedonské státní instituce. Vláda vyhlásila za mrtvé dvoudenní smutek.

Podle agentury APA se k odpovědnosti za útok na policisty přihlásila rozpuštěná Národní osvobozenecká armáda (UÇK) makedonských Albánců. Na tiskové konferenci makedonská ministryně vnitra Gordana Jankuloská sdělila, že při razii bylo zabito i několik ozbrojenců, jejich počet ale nesdělila. Ministerstvo vnitra rovněž neuvedlo, zda neutrpěli zranění civilisté.

Ve městě vyhlásily úřady zákaz vycházení. Obyvatelstvo Kumanova tvoří převážně Albánci. V roce 2001 bylo město jedním z hlavních dějišť bojů během ozbrojeného vzbouření tamních albánských separatistů, které se podařilo za pomoci mezinárodních zprostředkovatelů ukončit dohodami zaručujícími posílení práv silné albánské menšiny.

Akce proti teroristům začala v sobotu brzy ráno a z oblasti zásahu ve čtvrti Diva Naselba se ozývala střelba z ručních zbraní. Nad městem létaly vrtulníky, výbuchy bylo odtamtud slyšet ještě odpoledne. Mluvčí ministerstva vnitra Ivo Kotevski řekl, že policie zakročila poté, co obdržela informace o ozbrojené skupině, jejíž členové plánovali "teroristické činy".

Do Makedonie prý pronikli ze sousední země, neřekl ale, o jakou jde. Z místa střetů utíkali obyvatelé, některé z nich evakuovala policie. "Myslel jsem si, že k něčemu takovému už nikdy nedojde," řekl podle agentury Reuters albánský muž v narážce na konflikt z roku 2001. "Je to děsivé, nemůžeme tu zůstat," dodal.

Kumanovo leží blízko hranic Srbska a bývalé srbské provincie Kosova, které v roce 2008 vyhlásilo jednostranně samostatnost. Kosovští Albánci se odtrhli po ozbrojené revoltě tamních separatistů koncem devadesátých let. Stejnou cestou se chtěli vydat jejich makedonští soukmenovci v roce 2001, ale situaci se podařilo uklidnit díky dohodě zprostředkované západními diplomaty. Dohoda zaručuje Albáncům větší práva a zastoupení ve státních institucích. Její realizace je však pomalá a dochází k různým incidentům, které zvyšují napětí.

gabreta ( 11. května 2015 00:13 )

Zajímalo by mne, jak by se k útoku UCK vyjádřil Schlafenberg, kterej je tak podporoval. Nejspíš by nechal Makedonii humanitárně vybombardovat!!

gabreta ( 11. května 2015 00:11 )

Ty jsi holt blb, když nevíš, že UCK má ke komoušům a Rusákům hodně daleko. Blízko mají ale k Amíkům v jejíchž prde.li máš zasrčenou makovici!!

tgbg ( 10. května 2015 17:19 )

Jak vidět RUSKO a jeho komunističtí poskoci vraždí všude, aby rozdmýchávali občanské války po celém světě.

frantaklika ( 10. května 2015 13:55 )

Srbové věděli proč tyto muslimské fanatiky nekompromisně likvidovali, boužel byli humanitárně bombardováni. USA vládne sionistická pakáž a jediným účelem je rozdmýchávat občanské války.

Zobrazit celou diskusi