Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Letecké neštěstí ve Španělsku: Nejméně 3 mrtví při pádu vojenského airbusu

Autor: ČTK - 
9. května 2015
15:54

Několik lidí dnes zahynulo v troskách vojenského nákladního letounu Airbus A400M, který havaroval na jihu Španělska u města Sevilly. Oznámil to premiér Marian Rajoy. Místní letiště je kvůli nehodě uzavřené.

Nejméně tři mrtvé a dva zraněné si vyžádala dnešní havárie nového vojenského nákladního airbusu při testovacím letu u jihošpanělského města Sevilly. Záchranáři tiskovým agenturám sdělili, že dva další ze sedmi členů posádky jsou zatím nezvěstní.

Španělský premiér Marian Rajoy předtím uvedl, že posádka stroje zahynula, a hovořil až o deseti mrtvých na palubě. Podle agentury Reuters šlo o první fatální nehodu letounu Airbus A400M, který začala společnost Airbus Military dodávat zákazníkům v roce 2013. Je to velký čtyřmotorový turbovrtulový letoun a v Seville prochází tento stroj konečnou montáží.

Stroj dopadl do zoraného pole asi půldruhého kilometru severně od sevillského letiště. K hořícímu letounu vyrazily místní hasičské sbory a záběry z místa nehody ukazovaly stoupají sloup černého dýmu. Španělský letecký úřad AENA informoval, že kvůli nehodě bylo na více než jednu a půl hodiny uzavřeno sevillské letiště. Tři lety do Sevilly byly odkloněny do Malagy a Jerezu.

Airbus pád letounu potvrdil a dodal, že testovaný stroj byl určen pro Turecko. Osm evropských členů NATO si už objednalo více než 190 těchto letadel, které nahradí stárnoucí letouny Hercules. Vývoj nového letadla si vyžádal náklady kolem 20 miliard eur (téměř 550 miliard Kč) a byl zatím největším evropským společným projektem v sektoru obrany.

 

Zobrazit celou diskusi