Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válečné vzpomínky paní Evy (84): Utekla jsem z pochodu smrti, polomrtvou mě zachránila česká rodina

Autor: mor - 
8. května 2015
17:11

Na nejstrašnější období svého života přijela nyní z Izraele do Česka zavzpomínat Eva Erbenová (84). Od roku 1941 byla se svou maminkou zavřená v terezínském lágru, v dubnu 1945 přežila pochod smrti. Maminka zemřela…

Dáma, které byste hádali sotva šedesát, dodnes hovoří perfektní češtinou. Úsměv na tváři se snažila udržet i ve chvílích, kdy vzpomínala na »pobyt« v koncentráku pro ženy ve Svatavě u Sokolova.

„S maminkou jsme byly od roku 1941 zavřené v Terezíně. V lednu 1945 jsme vyšly z Terezína na pochod smrti, v dubnu jsme se dostaly až do Svatavy,“ vypráví pamětnice. Maminka jí zde hlady a vyčerpáním zemřela takřka v náruči.

Samotné Evě se pak podařilo během pochodu smrti daleko za Slavkovským lesem uprchnout. Polomrtvou ji našla a zachránila česká rodina, která ji v Postřekově ukrývala až do konce války.

„I když jsem zde neprožila nic pěkného, přijela jsem do Svatavy ráda. Jsem šťastná, že naše vzpomínky znovu mohou ožít a pokládám za důležité, aby se o této době mluvilo,“ říká Erbenová.

Ta se v roce 1948 se svým mužem odstěhovala do Izraele, kde vychovala tři děti. Dnes má devět vnoučat a třináct pravnoučat. O svém životě napsala několik knih.

V Sokolově k příležitosti 70. výročí konce války odhalili na židovském hřbitově pamětní desku. Slavnostního aktu se zúčastnila i Eva Erbenová. Památník uctívá židovky, které zemřely při pochodech smrti v koncentráku ve Svatavě. „Je to nesmírná událost. Konečně neznámé padlé ženy dostály svých jmen,“ dodává Erbenová. Vypátrat jména padlých vězeňkyň se podařilo historikovi Vladimíru Bružeňákovi.

Příběhy z pekla! Příběhy z pekla! | Blesk

Knihu koupíte na stáncích nebo si ji můžete objednat přes SMS! Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: PEKLO mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PEKLO Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz

tesarl ( 9. května 2015 10:21 )

Kdyby to tam pořád nerozeštvávaly USA, obě země by se už dávno dohodly. Jenže USA má jiné zájmy, ale tobě to nemá smysl vysvětlovat, ty s tvým vymytým mozkem, umíš stát jen na straně USA a nevidíš co to jsou a agresory.

anka ( 9. května 2015 01:35 )

tak se podivejte na mapu, kde kazdy rok ukrajuji Palestincum uzemi.....bouraji jejich 300 let stare olivovniky, postavi tam nove domy, oploti je a palestinska rodina se jen muze divat, jak jejich olivy sklizi nekdo jiny......palestinci ve vlastni zemi nemaji zadnout budoucnost...

bambousek ( 8. května 2015 22:57 )

A jak by měl Izrael řešit "spory" ? Právě proto, že už nechce zažít "zrůdnosti", tak jedná tak, jak tomu jedině jejich krvelační sousedé rozumí. Ruudo, dá ti hodně práce být stále za superdylinu? Ale spíše je to z nouze cnost, když máš v češtině hokej viď.

debruska ( 8. května 2015 21:42 )

Člověk by si řekl, že když si židé tolik zrůdností zažili v rámci holokaustu, bude Izrael nejmírumilovnější stát na světě. Nikdy nebude spory řešit násilím. Bohužel, bohužel ...........

ruudazvostravy ( 8. května 2015 21:14 )

Ale nojó,to je normálka,týdle Jůde maj devjet životů jako kočki.Voni to maj po tom Jézus Krystusovy,ten taki za pár dní vstal s penálu a eště promjenil svou kref ve výno,pak nakrmyl zástupi jednou ribou a nakonec přešel voceán suchejma vitěrákama.

Zobrazit celou diskusi