Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V ženském lágru v Chrastavě umíraly i děti! Po narození je otrávili!

Autor: Tomáš Koníček, zrk - 
3. května 2015
05:40

Rozpadlá budova a poblíž vodní elektrárna. Málokdo by řekl, že právě na okraji Chrastavy na Liberecku byl ženský koncentrační tábor. I tady každý den umírali lidé.

Tábor, který byl osvobozen 8. května 1945 Rudou armádou, dnes připomíná už jen ruina. „Občas sem přijede plný autobus lidí, kteří vzpomínají na hrůzu, která se tu děla za války,“ řekl Blesku Svatopluk B. (39), který bydlí hned vedle a díky tomu, že přímo u někdejšího koncentráku pracuje, z vyprávění ví, co všechno se tam dělo.

V táboře bylo asi 150 žen, které pracovaly na výrobě munice a protiplynových masek. Využívány byly i na další práce v továrnách, kde se pracovalo v příšerných podmínkách ve dvanáctihodinových směnách.

Vězeňkyně střežili dozorci jednotek SS. Kromě velitele tu hlídalo 17 strážných a 16 dozorkyň. První vedoucí tábora se jmenovala Dinnerová, druhá Dienelová. Ta »proslula« neobyčejnou brutalitou. Často ženy bila a utýrala je až k smrti. Nikdy se už nedozvíme, kolik žen tu zemřelo. Dokonce se tu narodilo i sedm dětí, které byly usmrceny jedem.

Svobodu přišel zvěstovat důstojník Rudé armády, který ženám rozdal konzervy a řekl, že jsou svobodné. Ty zjistily, že okolo lágru byly hromady dřeva. Natahaly je tam dozorkyně, které chtěly místo podpálit. Naštěstí to už ale nestihly…

Knihu koupíte na stáncích nebo si ji můžete objednat přes SMS!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: PEKLO mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ. Příklad: PEKLO Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900. Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz

taktone ( 8. května 2015 19:07 )

Mimino podřadné rasy prostě nebylo žádoucí, ani na převýchovu. Nesmysl to není

ruudazvostravy ( 3. května 2015 11:02 )

Tý býku,snat tam ty bábi f tom krimu nevirábjeli nakonec atomoví bombi na Hyrošýmu?

Zobrazit celou diskusi