Připomeňme si, jak vítal Václav Klaus – tehdy ještě jako úřadující hlava státu – první ročník pochodu. „Pražská ‚Prague Pride‘ není projevem homosexuality, ale homosexualismu, kterého se – stejně jako řady dalších módních „ismů“ – velmi obávám. Přesně toto je ostatně postoj, který jsem veřejně zastával v roce 2006 při svém vetu zákona o registrovaném partnerství,“ uvedl prezident v roce 2011. A pohoršoval se například nad tím, že akci zaštítil tehdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Jenže zatímco Klaus už je v politickém důchodu, Prague Pride v Praze dál rozkvétá. Letos přivítá dokonce loňskou vítězku Eurovize, rakouskou vousatou zpěvačku Conchitu Wurst. Bude součástí úvodního koncertu festivalu, který začíná v pondělí 10. srpna od 18 hodin na pražském Střeleckém ostrově. Diváky tu bude bavit i Aneta Langerová, oběma zpěvačkám bude dělat „předskokana“ Jaro Smejkal.

Festivalový průvod čekají odpůrci na nábřežích

Organizátoři se snažili rakouskou zpěvačku dostat do Prahy už loni, přestože měli její účast přislíbenou, nakonec údajně odřekla. Později se ale ukázalo, že místo opravdového managementu hvězdu organizátorům nabízeli zřejmě podvodníci.

Účastníci pochodu hrdosti by měli vyrazit ve 14:00 z Václavského náměstí do ulice Na Příkopě, přes náměstí Republiky po Revoluční, Řásnovce, Klášterské a po Dvořákově nábřeží přes Čechův most a nábřeží Edvarda Beneše ke schodům na Letnou, po nich pak do Letenských sadů. Tam bude hudební festival. Pořadatelé očekávají 10 tisíc návštěvníků.

Odpůrci magistrátu svůj protest ohlásili mimo jiné na Dvořákově nábřeží či na nábřeží Edvarda Beneše, kudy má jít festivalový průvod. Dalšími místy jsou Alšovo nábřeží, Štefánikův most, Letenský tunel a ulice Nad Štolou. Akci oznámil Pavel Matějný. Ten svolával už dřív protiromské pochody extremistů v různých městech. V sobotu 15. srpna se v centru Prahy uskuteční i tradiční pochod pro rodinu, který pořádají Mladí křesťanští demokraté.

Týdenní festivalový program nabídne promítání, konference, diskuse, výstavy, komentované procházky městem, taneční odpoledne či tvůrčí dílny. V pátek 14. srpna v Praze vystoupí evropský mužský pěvecký sbor The London Gay Men's Chorus. V české metropoli zazpívá 130 sboristů. Přizvou český gay sbor Doodles.