Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

První lesbická premiérka v Evropě přijede do Prahy, přijala pozvání na Prague Pride

Autor: dv - 
22. června 2015
23:34

Je vůbec první ženou, která stála v čele evropské západní země a otevřeně se přihlásila k lesbickému vztahu. Jóhanna Sigurðardóttir (73) přijede v létě do Prahy, aby podpořila pátý ročník Prague Pride s podtitulem „Všichni jsme stejně teplí“.

Bývalá letuška a později v letech 1987–1994 islandská ministryně sociálních věcí „kopala“ za tamní sociální demokracii. Odmítala používat služební limuzínu a do práce jezdila svým starým autem, i tím se mimo jiné proslavila. 

V únoru 2009 byla poprvé zvolena do funkce premiérky Islandu, pomohla jí k tomu i rezignace tehdejšího předsedy vlády Geira Haardeho. Přestože má dvě děti, dnes už dospělé syny, po rozvodu s manželem se otevřeně přihlásila k homosexuální orientaci a veřejnost se tak dozvěděla o jejím vztahu se spisovatelkou Jónínou Leósdóttir.

Jóhanna Sigurðardóttir se svou družkou Jóhanna Sigurðardóttir se svou družkou | Reuters

Od roku 2002 jsou v registrovaném partnerství, svůj vztah ale později upevnily ještě více. Když 28. června 2010 vešel na Islandu v platnost zákon povolující stejnopohlavní sňatky, Sigurðardóttir a její partnerka toho okamžitě využily.

Sigurðardóttir se zúčastní festivalu Prague Pride, který v letos proběhne od 10. do 16. srpna. V týdnu před sobotním průvodem vyroste na Střeleckém ostrově festivalová vesnička. Široká veřejnost zde může navštívit koncerty, umělecké workshopy, sportovní odpoledne nebo si třeba užít piknik. V Pride House se letos promění Langhans – Centrum Člověka v tísni, kde se po celý týden budou odehrávat veřejné debaty.

Prague Pride 2014: V čele pochodu nesli homosexuálové karikaturu Putina. Prague Pride 2014: V čele pochodu nesli homosexuálové karikaturu Putina. | Foto Blesk - Ladislav Křivan, Petr Novotný

Letošní Prague pride pracuje s heslem Všichni jsme stejně teplí, protože běžná teplota lidského těla 36,5 °C odkazuje podle Prague Pride k faktu, že všechny lidské bytosti jsou si rovny a jakékoli rozčleňování do skupin s sebou přináší jen diskriminaci a další negativní jevy.

„Letošní kampaň je reakcí na nárůst šikany a extremistických nálad v české společnosti, které jsou namířeny vůči jakýmkoli odlišnostem a obvykle pramení z neznalosti. Lidé se vždy bojí toho, co neznají. Proto festivalem chceme zprostředkovat vzájemné poznávání mezi LGBT komunitou a většinovou společností,“ řekla ředitelka festivalu Kateřina Saparová. 

deratizator ( 26. července 2015 14:35 )

No, Adam B. Bartoš, buzna co *** s buzíkem Konvičkou, prej chystá proti Prague Pride tažení.

st.rec ( 23. června 2015 09:09 )

Škoda že se průvodu nezúčastní Livius a jeho manželka Kikina.Vdovec Dagmar by aspoň mohl za Vendulku pronést zdravici.

mak ( 23. června 2015 00:47 )

 Kecy o tom, jak se lidé bojí toho, co neznají - a co takhle znalost a oprávněné vědomí toho, že něco/někdo je špatně, něco je nežádoucí, něco - na základě rozumu a poznání nechceme? Hm? Lesbičky jsou vždycky super: jsou teplí, ale děti mají... Vtipné.

sexymozek ( 23. června 2015 00:11 )

Putna už maluje vítací transparent,profesor buzna bude mít vánoce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa