Nejsou zlí, jen se bojí
Opravdu zlých lidí je na světě kupodivu poměrně málo, lidí, kteří se v zátěžové situaci jsou schopni dopustit zlých věcí, je ovšem spousta. Bojí se vojáci ve válkách, bojí se účastníci pogromů, bojí se dokonce i ti, kdo hrůzu sami šíří. 

Ten, kdo se bojí, se už většinou nesnaží přijít věcem na kloub, protože strach je emoce, která dokáže lidi ochromit, zvlášť když se spojí s davovou psychózou. Pak už se dá jen těžko ovládat, je jako vlna, která nás unáší a vyplivne nás tam, kde uzná za vhodné, bez ohledu na to, že bychom možná někdy plavbu rádi ukončili. Pak už to nejde.

Co na strach platí? Skepse.
Bojíte se pedofilů a sousedka říkala, že jich je čím dál víc? Pokud to pro vás není jen téma k lehké konverzaci a máte opravdu strach, nečerpejte informace z diskusí na internetu, ale hledejte statistiky.

Zdá se vám, že dříve se soudilo přísněji? Projděte staré soudničky a možné se budete divit.

Zdá se vám, že Sýrie a Afghánistán jsou sousední země? Podívejte se na mapu.
Přece nechcete, aby z vás někdo dělal pitomce, nebo ano?

Zapomeňte na konspirační teorie
Ke každému jevu člověk, který se trochu snaží, vymyslí neomezené množství tu více, tu méně pravděpodobných teorií, správná je však (nudně) většinou ta nejobyčejnější.
Určitě je možná představovat si, že žijeme uvnitř a ne vně zeměkoule, letadla nás postřikují nervovým plynem, ve vakcínách jsou látky ovlivňující vědomí a vlády všech států řídí Marťani, ale ruku na srdce, je to pravděpodobné?

Dokonce ani tajné služby a vetřelci nemají tolik času, aby obyvatelům Země každý den inscenovali další část zábavného konspiračního divadla.

Pokud něco vypadá jako nesmysl, s drtivou pravděpodobností to taky nesmysl je.

Strach je jako pochodeň
Zatímco pozorování kruhů v obilí je zábava celkem neškodná, jiné bludy mohou zabíjet, když je živí strach.

Hořely kvůli nim inkviziční hranice, pece koncentračních táborů, města v občanských válkách.

Strach staví zdi, přes které není vidět, a toho, co neznáme, co nevidíme, co nechápeme, se bojíme mnohem víc než věcí poznaných. A pochopit není tak těžké, stačí nečíst jen nadpisy článků a tichou poštou nešířit kdejakou poplašnou zprávu. Dokud hranice nehoří, je ještě čas.