Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíci z Malajsie: Postavili si domky uprostřed oceánu

Autor: ver - 
1. května 2015
20:02

V oceánu kousek od pobřeží Malajsie žije uprchlická komunita Bajau. Přebývají v dřevěných chatkách na vysokých chůdách, které jsou umístěny ve vodě. Loví ryby, chobotnice nebo humry v ručně vyráběných člunech. Fotograf Ng Choo Kia se vydal na toto vzdálené místo, aby zachytil vztah mezi mořem a touto komunitou.

Poté, co tyto lidi vyhostili z Malajsie kvůli tomu, že byli uprchlíci, se jejich vazba s pevninou úplně zpřetrhala. Rozhodli se žít kočovným způsobem života a „zakotvit“ na otevřeném oceánu. Postavili si tedy domky na chůdách, vlastní loďky na lov potravy a totálně se odřízli od okolního světa.

 Děti údajně tráví v oceánu tolik času, že jim slaná voda vůbec nevadí při potápění. Dokonce už se jim oči přizpůsobily natolik, že pod vodou vidí jasněji než normální člověk. Také se jich dotýká mořská nemoc, ale obráceně. Když vstoupí na pevninu, udělá se jim zle.

Komunikace s lidmi na souši je velmi omezená. Probíhá pouze, když Bajau připluje obchodovat s mořskými plody, za které chce většinou věci, které si nedokáže ulovit nebo obstarat na moři.

Podle fotografa Ng Choo Kia, který komunitu sledoval, by děti, které tam vyrůstají, měly dostat aspoň minimální vzdělání. Zejména o hygieně nebo životním prostředí. To je však nemožné, protože nemají žádnou možnost přijít do škol a začít si budovat svoji vlastní budoucnost. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi