Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nenajdeme-li malajsijské letadlo, začneme hledat jinak, říká malajsijský úřad

(ilustrační foto) Zatím se nepodařilo ztracené letadlo najít
(ilustrační foto) Zatím se nepodařilo ztracené letadlo najít  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, zrk - 
7. března 2015
08:15

Letadlo s 239 lidmi zmizelo loni 8. března. Dodnes se nenašlo. Nenajde-li se do května, pak chtějí státy podílející se na pátrání změnit postup hledání vraku. Malajsijský úřad by měl také zveřejnit dosavadní výsledky pátrání.

Ministr Liow Tiong Lai hovořil se skupinou zahraničních novinářů. Prohlásil, že stále věří, že trosky jsou v moři v místech, kde se po nich pátrá, to je v Indickém oceánu. Podle ministra Laie se v dubnu sejdou zástupci tří zemí zapojených do pátrání, tedy Austrálie, Malajsie a Číny, aby dohodli další postup.

Předpokládá se, že se stroj zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží, když se z neobjasněných důvodů odklonil od své trasy. Pátracím týmům se navzdory rozsáhlé mezinárodní operaci dosud nepodařilo objevit žádné trosky. Australský premiér Tony Abbott tento týden a naznačil, že v současném rozsahu nelze v pátrání pokračovat donekonečna. Austrálie akci řídí v oblasti o rozsahu přibližně 60 000 kilometrů čtverečních ve vzdálenosti zhruba 1600 kilometrů západně od svého pobřeží. Náklady na akci ve výši zhruba 120 milionů australských dolarů (asi 2,3 miliardy Kč) hradí společně Austrálie a Malajsie.

Mezi cestujícími letu MH370 byli zástupci více než deseti národností, největší část z nich tvořili Číňané. Teprve letos v lednu Malajsie označila zmizení oficiálně za nehodu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi