Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zoufalý »sebevrah« ze Sněmovny: V minulosti se připoutal k Nuseláku a držel hladovku

Autor: ljš - 
30. dubna 2015
05:00

Sedmnáct let bojuje s úřady a řeší to vskutku svérázným způsobem. Pavel P. z Kostelce nad Orlicí tvrdí, že ho finančák připravil o milion korun a jeho firma tak zkrachovala. Před sedmi lety se proto přivázal k Nuselskému mostu, pak dvakrát držel několikatýdenní hladovku a teď se rozhodl skočit mezi poslance přímo ve sněmovně. Sebevraždu prý ale spáchat nechtěl.

Blesk.cz se ve středu večer ozval příbuzný Pavla P. a snažil se vysvětlit, proč se bratranec jeho manželky k tak zoufalému kroku uchýlil. "Udělal to, aby upozornil na sedmnáct let se vlekoucí kauzu, kdy stát zfalšoval listiny vratky z finančního úřadu," vysvětlil Blesku. "Nebyla to žádná sebevražda, ale demonstrace, udělal to už v minulosti," dodal.

"My jsme se bavili o tom, že by se tam mohl přivázat a skočit něco jako bungee-jumping. Ale přišlo mi to nebezpečné. Asi se o to pokusil sám, aby mě neohrozil," šokoval příbuzný. Jeho teorie je zřejmě pravdivá. Že měl Pavel P. na galerii kolem pasu upevněný jakýsi pás, totiž serveru iDnes.cz potvrdil ředitel ochranné služby policie Jiří Komorous.

Středeční pokus ale není jedinou akcí Pavla P. V roce 2008 si přinesl  žebřík, vylezl na oplocení Nuselského mostu a připoutal se k pletivu ocelovým řetězem. O dva roky později si pak postavil karavan na Náměstí republiky a 45 dní tam držel hladovku. Zanedlouho zopakoval totéž před ministerstvem financí. Podle příbuzného také v minulosti společně házeli na poslance z galerie letáky.

O co přesně ve sporu jde?

Pavel P. se léta soudí s Finančním úřadem Prahy 1, který obviňuje z toho, že mu nevrátil skoro milion korun za nadměrný odpočet daně a on tak přišel o svou čistírnu.

„Mám důkazy, že finančák pochybil. Činem na Nuseláku jsem se chtěl dovolat spravedlnosti. Přinesl jsem si žebřík a řetěz. Ovšem hasiči jsou profíci. Odstřihli mě. Teď jsem v blázinci. Cvok ale nejsem. Úředníci falšovali můj podpis, antidatovali listiny, zatajují originály,“ řekl Pavel P. před sedmi lety Blesku a stejně mluví jeho příbuzný i o této jeho poslední akci.

Soud v případu kvůli průtahům ještě nerozhodl, a tak stále není jasné, jestli jsou zmiňované důkazy dostatečné a obvinění pravdivá.

jana999 ( 30. dubna 2015 11:00 )

a divíš se, když soud není schopen za 17 let rozhodnout, víš co z něho už vytáhli za ta léta prachů jen advokáti?

tgbg ( 30. dubna 2015 10:23 )

KRAKONOS 500 taky.

0707 ( 30. dubna 2015 09:39 )

Ten to nemohl být, protože už sedí za katrem

jarypadlo ( 30. dubna 2015 08:58 )

Do močůvky ať radši skočí poslanci a dobře zaplacení soudci.

andinenka ( 30. dubna 2015 08:35 )

To už je lepší spáchat sebevraždu skokem do močůvky, než mezi naše poslance. Ten chlápek musel být fakt blázen.

Zobrazit celou diskusi