Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jeho mrtvolu vystavili ve skleněné rakvi: Saddámova pravá ruka zemřela za ISIS

Autor: simao - 
21. dubna 2015
08:05

Džihádisté v Iráku dál válčí, jejich velezkušený důstojník Izzat Ibrahim al-Douri však padl v bojích o Tikrít. Jeho tělo nyní vystavili ve skleněné rakvi a odvezli do Bagdádu. Al-Douri byl prominentním vojákem – jedním z klíčových v době vlády diktátora Saddáma Husajna.

Když se Američané snažili rozklíčovat důležité muže v Saddámově diktatuře, přirovnali je k balíčku karet. Pozici krále si vysloužil právě al-Douri. Ten se však po pádu Saddámova režimu stáhl do ústraní. Ale jen na čas, přidal se na stranu Islámského státu a stál za vzestupem jedné z jeho nejobávanějších iráckých buněk. V řadách krvežíznivých bojovníků ISIS však padl tenhle ryšavý válečník patrně v bojích o Tikrít. V 72 letech.

Jeho tělo bylo předáno iráckým státním úřadům - bylo dopraveno do hlavního města Bagdádu a vystaveno ve skleněné rakvi. Snad aby každý viděl, že je obávaný důstojník a jeden z nejvěrnějších Saddámových stoupenců mrtvý. Po americké intervenci v Iráku přitom byl zařazen na seznam nejhledanějších Iráčanů a na jeho hlavu byla vypsána odměna 10 milionů amerických dolarů.

Saddám, jeho dva synové a právník Abid Hamid Mahmud al-Tikriti, popravený v Iráku v červnu 2012, pak v karetním balíčku Saddámova režimu platili za esa. Nyní zabitý al-Douri se svým typickým oranžovým plnovousem pak byl v hierarchii hned pod nimi.

Se Saddámem jeho někdejšího důležitého spolupracovníka a dokonce i viceprezidenta al-Douriho pojilo i to, že jeho dcera byla krátce provdána za Saddámova syna Udaje. Ten však byl spolu se svým bratrem Kusajem zabit Američany v červenci 2003 v Mosulu a oba bratři byli pohřbeni právě v Tikrítu, upozornil Daily Mail.

asijo ( 21. dubna 2015 09:15 )

Nyní už zbývá jeho levá ruka Obama.

vary ( 21. dubna 2015 08:13 )

Chudák

vrahrychtar ( 21. dubna 2015 08:12 )

 vypada jak vozgrnda Havel..

Zobrazit celou diskusi