Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Češky, které odjely do války s ISIS: Poprvé po nás stříleli

Autor: ljš - 
8. května 2015
18:14

Mají obrovskou odvahu! Dvě české reportérky chtějí upozornit na zoufalou situaci uprchlíků, které Islámský stát vyhnal z jejich domovů. Vyrazily proto na iráckou frontu a hned jim šlo o život...

Lenka Klicperová a Jarmila Štuková na Blízký východ vyrazily před dvěma týdny. O své cestě, která zdaleka není jejich prvním válečným dobrodružstvím, informují na Facebooku a také na webu Českého rozhlasu, kde popisují zoufalou situaci uprchlíků, kterým se snaží pomoci.

V Iráku byly naposledy v říjnu, a mají tam proto velmi dobré kontakty. Také díky tomu se jim podařilo dostat se přímo do míst, kterými zmítají ostré boje. A už při příjezdu se poprvé dostaly pod palbu.

„Blížíme se k prvním rozstříleným budovám města. Svist letící střely a hned potom rána. ‚Měli jsme štěstí, minuli nás tak o třicet metrů,‘ směje se Mukhlus, ostřílený bojovník, kterého taková situace nechává chladným. Je jasné, že ve městě bude horko,“ popsaly na webu Rozhlasu.

Na Facebook pak umístily několik fotek s bojovníky, kteří se snaží před ISIS uchránit poslední zbytky území. „Na frontě s kurdskými obránci města Sinjar, IS je 50 metrů před námi,“ napsaly k jedné z nich.

Jejich hlavní mise je ale pomoc uprchlíkům. „V každé válce vždycky trpí nejvíc ti nevinní a za každým uprchlíkem je nějaký příběh. Něco, co se možná dotkne české veřejnosti,“ vysvětlila Klicperová na tiskové konferenci před odletem do Iráku.

Za cestou Češek stojí nový humanitární projekt Archa pomoci, který vznikl z iniciativy Charity České republiky. Ta se snaží vybrat peníze na pomoc pro uprchlíky. Patronem akce se stal politik Jan Bartošek (KDU-ČSL), místopředseda Sněmovny.

zauber ( 9. května 2015 09:58 )

Anebo taky výměna manželek - milenek, by se jistě pro TV Nova vyplatila.

zauber ( 9. května 2015 09:57 )

Ještě by tam mohly pro naší - vaší televizi Nova natočit nějaké "Rychlý prachy". Jsou sice mladý, ale zřejmě už dost vy-č-uraný.

truchliicii.petr.k. ( 9. května 2015 05:16 )

stopro je oshukaji a vymeni za kozy

bernadette ( 9. května 2015 04:42 )

ale no tak.... dvě hrubky hned v první větě.... neměl byste (místo psaní) taky radši plodit děti?

milanp52 ( 8. května 2015 23:07 )

Měli by raději plodit děti, aby jsme nevymírali. Vsadim se, že ani jedna z nich nemá dítě... Ale do valky se jim chce. Opravdu ušlechtilé... Tak doufam, ze posloužíte alespon islamistum jako dobré manželky, ikdyž už nejste nejmladší. Pro ně by jste mělí cenu, kdyby vám bylo tak 12let...

Zobrazit celou diskusi