Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chtěli jim překazit byznys s drogami, tak je pozabíjeli: Gangsteři zabili 15 policistů

Autor: shp, ČTK - 
8. dubna 2015
08:46

Neměli s nimi žádné slitování, jsou to chladnokrevní zabijáci. Členové drogového kartelu přepadli a pozabíjeli 15 policistů v západomexickém státě Jalisco.

Informovaly o tom místní úřady, podle nichž bylo dalších pět policistů při střelbě zraněno. Podle mexických médií může jít o pomstu za nedávnou smrt jednoho z místních drogových bossů.

Ke krveprolití došlo v obci Soyatán nedaleko hlavního města Jalisca Guadalajary, kam mířilo několik policejních aut. Ta byla přepadena skupinou pravděpodobných členů drogového kartelu Nová generace, který ovládá místní podsvětí. Začali na policisty střílet, 15 jich zabili a pět dalších zranili.

Útoky na policii nejsou v této části Mexika nijak výjimečné. Při tom dosud posledním zemřelo v polovině března ve městě Ocotlán, rovněž ve státě Jalisco, pět policistů, tři útočníci a dva civilisté.

Policie tohoto státu podle deníku Excelsior čelí odvetě gangu za smrt jednoho z jeho lídrů Heriberta Aceveda zvaného Gringo, který zemřel při jednom z řady policejních zátahů na členy zločineckých organizací.

Během posledních osmi let zahynulo v Mexiku v důsledku násilností vyvolaných soupeřením drogových gangů či jejich konfrontacemi s policií odhadem přes 100 000 lidí.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto inicioval koncem loňského roku kvůli neefektivnímu počínání bezpečnostních složek v boji s organizovaným zločinem nové zákony upravující činnost policie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi