Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Očitý svědek atomových výzkumů nacistů v Brdech: Celý život prožil ve strachu!

Autor: František Prachař - 
11. dubna 2015
17:31

O Brdech se říká leccos – odnepaměti vojenský prostor povzbuzoval fantazii už před mnoha desítkami let a ani dnes to není jinak. Ovšem příběh, který přinášíme, fantasmagorií nazvat nelze.

V relativním zdraví a duševní pohodě se dožil devadesátky a přitom se každý den třásl strachy o svůj život. Bál se, že na něj přijdou, že odhalí, kde žije, co dělá a kde se pohybuje. „Pak by se mnou udělali krátký proces,“ je přesvědčen starý muž. Přihlásil se Nedělnímu Blesku sám, ale závěrem rozhovoru svého rozhodnutí hodně litoval. Přesto proti zveřejnění toho, co za války prožil, nic nenamítal. „Jen nesmím být k poznání a nesmíte prozradit, kde žiju,“ požádal Jaroslav H. z malé obce v severních Čechách. Jeho přání plníme.

Nasazený

Němci neměli za války lidi k zajištění chodu průmyslu a zemědělství, bojeschopní muži byli na frontě. Nahradili je totálně nasazení lidé. »Totaleinsatz« neboli totální nasazení znamenalo statisícové přílivy pracovních sil do třetí říše, jejich neplacenou a otrockou práci. Přesně to potkalo v roce 1943 pana Jaroslava. Měl štěstí – díky otcovým známostem se dostal do plzeňské Zbrojovky, kde se vyrábělo střelivo. „Tatínek tam měl kamaráda, nějakého Míku. Byl majitelem speditérské firmy a taky pracoval pro Němce. Vozil to, co ve škodovácké zbrojovce udělali, po německých posádkách,“ vzpomíná starý muž.

Mezi povinnosti speditéra Míky, který z mladého Jaroslava udělal svého závozníka, patřilo vždy jednou za měsíc převézt z Plzně do Jinců v Brdech munici. „Byly to většinou okované bedny, hodně těžké, protože nám je nakládali vždycky čtyři chlapi,“ vzpomíná pan Jaroslav.

V Jincích, na hranici lesa, na ně před závorou v doprovodu strážných z SS čekalo několik vězňů. Bedny vyložili a odnosili do lesa. A pak přišlo to hlavní. „Dostavil se důstojník v černé esesácké uniformě, štíhlý, vysoký a osobně prohlédl náš náklaďáček. Pak na jeho pokyn dva vojáci přinesli dvojdílné dřevěné pouzdro, říkali jsme mu kolébka. Dali ji na korbu a odešli.“ Potom se z lesa vynořila skupina tří vězňů, kteří nesli něco – jak pan Jaroslav líčí – podobného hasicímu přístroji. „Museli jsme jim pomáhat to naložit do kolébky na auto, bylo to neuvěřitelně těžké,“ říká. A pak, v doprovodu dvou motocyklistů, vyrazili na další cestu. Do Míšova.

Další díl série Nacistické zlato: Čtěte Nedělní Blesk! Další díl série Nacistické zlato: Čtěte Nedělní Blesk! | Archiv Blesku

Bezprstý

Pár set metrů za Míšovem směrem na Borovno byla tehdy odbočka vpravo na lesní cestu. Po ní Míkovo auto nejelo dlouho, snad ani ne deset minut. „Přijeli jsme zase k závoře a tam už čekal plukovník SS. Míka ho znal jménem, protože mu občas něco přivezl, zabijačku a tak. Byl to inženýr Karl Werner a pamatuji se, že mu na levé ruce chyběly prsty,“ vybavuje si pan H. Esesák podepsal nějaké papíry, které mu předložil jeden z motocyklistů, a pak dal rozkaz několika mužům ve vězeňském, kteří čekali opodál. Ti dřevěnou kolébku umístili na vozík a odjeli po lesní cestě.

„Jednou jsem to nevydržel a asi po půl roce, co jsme takhle jezdili, jsem se toho esesáka zeptal, proč je to železné pouzdro tak těžké,“ usmívá se starý pán. „To jsem si dal. Werner dobrou češtinou řekl – to být německý atom a ty mrtvý, když mluvit.“ Až po válce, když už se vědělo, co atomová bomba způsobila v Hirošimě a Nagasaki, pochopil Jaroslav H., o co asi tehdy v Brdech šlo. Že tam Němci možná zkoumali, možná sestrojovali svoji tajnou zbraň…

Plánek

Poslední cestu Jince – Brdy projeli někdy koncem března 1945. „Právě tehdy dal ten Werner Míkovi dopis pro svého syna, který bydlel v Drážďanech. Řekl, že on sám konec války nepřežije, a Míka mu slíbil, že dopis osobně odevzdá.“

Jaroslav H. věří, že Míka slovo dodržel. „Řekl mi, že v Drážďanech byl, ale že všichni z příbuzenstva Wernera zahynuli při spojeneckém bombardování. A ukázal mi plánek z toho dopisu.“ Dál už pan Jaroslav mluvit nechtěl. I když při pozvání reportérů Nedělního Blesku řekl, že plánek od Míky mnohem později dostal a že ho ukáže, rozmyslel si to. „Bojím se a vy byste měli být moc opatrní taky,“ řekl při loučení zřejmě poslední svědek záhadných nacistických pokusů v Brdech.

nojasne ( 5. září 2015 00:26 )

Chudák pan Jaroslav, on pořád věří, že jeho nicotná existence stojí Němcům za to, aby sedmdesát let po válce hlídali, aby neprozradil, že chtěli vyrobit atomovou bombu.

hofihofi ( 12. dubna 2015 01:19 )

A jedinny zdroj uranu pro nemce je prave v tom okoli, ten nam rusove vybrakovali pomoci nasich veznu.

hofihofi ( 12. dubna 2015 01:11 )

Ten bůesk je uzasnej nesmíte prozradit, kde žiju,“ požádal Jaroslav H. z malé obce v severních Čechách. A rekli to: Nerekli. A jste pitomci nemci byli k atomove zbrani velice blizko, dokonce uz meli reaktor v chodu, a jen diky nemeckym vedcum, kteri vedeli co to muze udelat to tajne bojkotovali.

ruudazvostravy ( 11. dubna 2015 21:44 )

Samá voda,von ten dědek je totiš sám repasovanej Áda a dybi to na něj prasklo,tak bi ho za zásluhi vo svjetovej mýr uďály řyditelem toho slavnýho rómáckího prasečáku f Letech

brunos ( 11. dubna 2015 19:47 )

Spíš blábolí nesmysli.

Zobrazit celou diskusi