Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Idiot, který obdivuje Hitlera: Močí na hroby v Terezíně a hajluje u židovské hvězdy!

Autor: Richard Veselý, Pavel Schuster - 
19. března 2015
16:15

Dobytek! Jak jinak nazvat neonacistu Zdeňka A. (24), který se nechal fotit, jak močí na židovské hroby a hajluje u památníku v Terezíně. Šokující chování mladého idiota, který si kromě jiného nechal vytetovat nacistické heslo na ruku, už šetří policie.

Jeho zvednutá pravice vedle židovské hvězdy jistě nebude na pozdrav fotografovi. Její smysl dokládá například i tetování na pravé ruce: „Arbeit macht frei“. Známé nacistické heslo v překladu znamená „práce osvobozuje“. Viselo nad branami nacistických koncentračních táborů, včetně Terezína. A právě tam vznikly hanebné fotografie. 

Židovská obec: Je to hnus!

„Je to samozřejmě hnus. Každopádně památník Terezín podá oznámení policii na podezření ze spáchání trestného činu a uvidíme, jak se k tomu policie postaví. Pochybuji, že by se našel někdo, kdo by to neodsoudil,“ komentoval pro Blesk.cz nechutné snímky ředitel památníku Terezín a předseda pražské židovské obce Jan Munk.

Feťák bez kamarádů nácků

Fotky mladého idiota pořídil neonacistův dnes už bývalý kamarád Jiří Larva (25), který jeho čin v dnešní době odsuzuje. „On sice nenavštěvuje žádné večírky, kde se hromadně hajluje a není členem žádné skupiny. Není to ani žádný rváč, ale nosit u sebe za bílého dne boxera a paralyzér, to asi nebude normální,“ řekl Blesk.cz.

Výstřelky Zdeňka A. jdou napříč celým spektrem jeho okolí. V práci údajně krade nebo fetuje, ke kamarádům se chová nedbale. Pohár trpělivosti zřejmě už asi přetekl i u Jiřího Larvy, svého kamaráda přestal tolerovat. V lednu se ve zlém rozešli, a tak se rozhodl poslat usvědčující materiály i policii. Ta se včera případem začala zabývat.

Jde po něm policie

Hnusný čin mladíka, který takto znesvětil památku terezínského ghetta, v němž zemřely desítky tisíc Židů (zavražděno a umučeno 35 tisíc vězňů, 156 tisíc lidí deportováno do vyhlazovacích táborů) a českých vlastenců, zřejmě neujde trestu. „Podnět v této věci jsme v minulosti nepřevzali. Na základě vaší informace bylo dnešního dne zahájeno prověřování,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Právě policie v Terezíně se bude případem dál zabývat. A na ní bude, zdali Zdeňka K. obviní, či nikoliv. Jisté je, že propagace neonacismu je v trestním zákonu jasně specifikovaná.