Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prezidenti v Terezíně: Nesmíme zapomenout!

Autor: ČTK, mim, lm - 
26. ledna 2015
19:27

Prezident Miloš Zeman spolu se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou uctili na Národním hřbitově v Terezíně památku obětí holokaustu. Po prohlídce Muzea ghetta odsoudili nacistickou propagandu. Slovenský prezident zdůraznil, že hrůzy holokaustu je třeba si stále připomínat.

Při uctění památky obětí holocaustu položili v pondělí prezident Miloš Zeman a jeho slovenský protějšek Andrej Kiska věnce na Národním hřbitově v Terezíně. Poté navštívili Muzeum ghetta, které je součástí Památníku Terezín, a obě hlavy státu se shodly, že světové společenství musí udělat maximum, aby se hrůzy nacismu nikdy neopakovaly.

Slovenský prezident navštívil Terezín poprvé, když mu bylo 12 let. "Už tehdy ve mně zarezonovalo, jaké brutality se tu děly. Jaké brutality během druhé světové války vznikly. A i dnešní přehlídka toho, jak fašisti dokázali zakrývat, co se ve skutečnosti děje, je důkazem zvěrstev, na které nesmíme nikdy, nikdy zapomenout," řekl Kiska po prohlídce Muzea ghetta.

"Nejvíc v tomto muzeu jsem si znovu vzpomněl na Potěmkinovu vesnici. Na předstírání obludné lži, profesionálně dokonalým způsobem, na který dokonce naletěl Mezinárodní červený kříž," řekl prezident Zeman. Zároveň připomněl fotografie a film Vůdce věnoval Židům město, které muzeum také prezentuje. "To je film, který ukazuje, jak děti jedí sardinky a říkají, proč máme zase sardinky. V době, kdy v celém protektorátu samozřejmě žádné sardinky dostupné nebyly. Čili tento film byl klasická Potěmkinova vesnice toho nejhrubšího zrna," doplnil Zeman.

Hlavní program se v Terezíně uskuteční v úterý, kdy je 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Zúčastní se mimo jiné šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a více než 90 českých přeživších holokaust.

Zeman odpovídá Blesku: Měla by se posílit legislativa postihující antisemitismus a radikální islamismus?

„Šel bych ještě dál, pokud jde o razantnější opatření. Budu mluvit právě o zbraních proti mezinárodnímu terorismu. Protože legislativa je krásná věc, ale legislativou teroristy neodzbrojíte. Potřebujeme nové zbraně, potřebujeme posílit armády. Například bezpilotními letouny.“

sharp ( 27. ledna 2015 10:43 )

Na notorického alkoholika a vlastizrádce Havla nikdo nemá. Havla asi nikdo ze státníků brzo nepřechlastá.

sharp ( 27. ledna 2015 10:40 )

Beru to jako blbý vtip.

katkom ( 27. ledna 2015 10:36 )

Neboj se ty fašistickej srá.či. nezapomeneme na tebe. Dřív nebo později na tebe dojde.

katkom ( 27. ledna 2015 10:35 )

Dnes nám fašismus dodává RUSKO v jiném balení!!!!!

9rot6 ( 27. ledna 2015 07:01 )

Velice záhadně s tím rezonuje udělením směšných trestů pro cígošký zloděje těch bronzových destiček,všude jinde na světě by dostali nejméně 10 let, ale u nás se jim ještě omluvíme a dostanou odstupný za šikanu, to není dobrý příklad a svědčí o neschopnosti našich soudů a tak to jde stále dokola, dělají nám ostudu po celém světě (Kanada-víza) a mi jen přihlížíme co vše si dovolí v tomto absurdistánu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa