Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šestiletá Nina zemřela rodičům v náručí: Mohou za to lékaři, říká posudek policie

Autor: shp - 
25. března 2015
10:30

Na trápení svých milujících rodičů se už dívá z nebe. Nina Chuchelová (†6) ze slovenského Trenčína zemřela po střevní chřipce na dehydrataci a otravu krve svým rodičům v náručí. Rodiče se kvůli její smrti obrátili na Úřad pro dohled nad zdravotní péčí, podle kterého doktoři nepochybili. Znalecký posudek od policie ovšem říká přesný opak!

Malá Nina chodila do školy jen měsíc, když v říjnu 2013 onemocněla. Rodiče tehdy lékařům z nemocnice v Trenčíně přikyvovali, že ji musí léčit infúzemi. Dívenka totiž měla zkrácené střevo, a proto musela kvůli chorobě dostat velké množství tekutin.

Nedali jí dost tekutin a antibiotika jí podali pozdě,“ říká smutně otec Ľubomír (45). To samé konstatoval i znalec z expertizního ústavu v Bratislavě. Právě dehydratace a antibiotická léčba nepodaná včas podle něho zapříčinili smrt malé holčičky.

Byla jsem stále při ní i převozu do Bratislavy. Říkala jsem jí: Nino, počkej ještě na tatínka,“ pláče zoufalá máma Dana (41). Ten dorazil za dcerkou v poslední chvíli. „Spolu jsme se dívali na přístroje, když vtom začaly pískat, takže nás poslali ven,“ pokračuje otec.

Kvůli aroganci lékařů nám zemřelo úžasné dítě,“ smutní Ľubomír. Protože Úřad pro dohled nad zdravotní péčí rozhodl, že doktoři nepochybili, šli na policii. „Obrátili jsme se na policii, která nechala vypracovat znalecký posudek,“ dodal otec.

Jeho závěry jsou přesně opačné. Policie proto začala trestní stíhání kvůli usmrcení dítěte. „Pachateli hrozí odnětí svobody na dva roky až pět let. Policie momentálně znalecký posudek vyhodnocuje,“ řekl policejní mluvčí Pavol Kudlička. Vedení nemocnice chybu odmítá.

Co podle posudku zabilo Ninu?

Podcenění zdravotního stavu dítěte a nedostatečně intenzivní léčba vedly k prohlubování dehydratace a zánětu střevního traktu, výsledkem čehož byla otrava krve, která vyústila v zánět pobřišnice. Dítě se dostalo do septického šoku, stavu, který vedl k jeho smrti.

prdyvrdy ( 25. března 2015 14:30 )

jsem, ale kde to jsme když musíš nejdřív doktora přesvědčit, že chcípáš??

prdyvrdy ( 25. března 2015 12:49 )

hlavně ve špitálech, je vůbec nezajímá co jim říkáte, oni jsou přece doktoři. I když znáte své tělo. Manželka je srdcařka po dvou infarktech. když prodělávala druhý, nikdo jí to nechtěl věřit, nic nenašli až když udělali testy na troponiny tak zjistili že má pravdu a šla hned na plastiku na sál. Kdyby si pořád nemlela svoje, tak by tu nebyla. Kdyby to tahle rodina nenahlásila na policii tak jim to normálně prošlo.

moiaza ( 25. března 2015 12:38 )

Poslední dobou jsem měl osobně možnost poznat chování doktorů na vlastní kůži. Nešustíš obálkou, nemáš! Cítil jsem se jako ten největší ubožák v republice. Co bych chtěl, když jsem nemazal? Smířil jsem se s tím. Nenadělám nic. S větrnými mlýny se nedá bojovat.

pepen ( 25. března 2015 11:29 )

Je to pro rodiče velká tragédie.Je pravda,že někteří lékaři jsou arogantní-ne všichni!!!Pokud zavinili smrt holčičky-musí za to nést odpovědnost!!!!Bohužel!!!

Zobrazit celou diskusi