Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britka mířila mezi teroristy: Zadrželi ji turečtí policisté

Britka mířila mezi teroristy
 (Autor: Reprofoto youtube.com)
Autor: ČTK - 
17. března 2015
21:46

Jednadvacetiletou Britku, která měla údajně namířeno za islamisty do Sýrie, zadržely v pondělí turecké bezpečnostní síly na autobusovém nádraží v Ankaře. Oznámili to dnes turečtí vládní činitelé. Žena podle nich bude brzy deportována. 

Na mladou ženu upozornily úřady podle zdroje agentury AP turecké tajné služby. Tip prý nepřišel z Británie. Před dvěma dny přitom Turecko deportovalo tři britské teenagery, kteří byli zadrženi v Istanbulu. Měli prý rovněž namířeno do Sýrie za radikály z Islámského státu (IS). Na hochy Turecko upozornily britské úřady. 

Britské bezpečnostní služby uvádějí, že za islamisty odešlo do Iráku a Sýrie asi 600 Britů. Jedním z nich je i Mohamed Emwazi, známý pod přezdívkou „Džihádista John“, o němž se tvrdí, že na videonahrávkách zabíjel západní rukojmí IS. Minulý měsíc odešly do Sýrie také tři nezletilé dívky z Londýna, využily rovněž cesty přes Turecko.

Z pokusu o podporu islamistů byl dnes v USA obviněn veterán amerického vojenského letectva. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na informaci amerického ministerstva spravedlnosti. Obžalovaný Nathan Webster Pugh měl údajně v úmyslu připojit se k bojovníkům Islámského státu. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi